Inkább az olcsó gyorséttermi ételt választják

"Recessziós elhízás" fenyegeti az amerikai gyermekeket

"Recessziós elhízás" fenyegeti az amerikai gyerekeket, mert a szülők a gazdasági visszaesés miatt az egészséges táplálkozás helyett az olcsó, gyorséttermi jellegű étkeket részesítik előnyben - derült ki egy tanulmányból.

2009.06.06 15:25MTI

"Aggódunk a recessziós elhízás miatt, amely csak súlyosbítja a gyermekek körében tapasztalt általános elhízási tendenciát" - mondta Kenneth Land, az amerikai gyermekek higiénés és egészségügyi helyzetét tanulmányozó Child Well-Being Index program igazgatója. 


"Fennáll az a veszély, hogy a szülők a gyorséttermi, olcsó, szénhidrátban és cukorban gazdag ételeket részesítik előnyben az egészséges táplálkozással szemben, ennek következtében nő a túlsúlyos gyermekek és serdülők aránya" - figyelmeztetett Land, a Duke Egyetem szociológia professzora a tanulmányt ismertetve. 

A Journal of the American Medical Association (JAMA) című szaklapban tavaly megjelent felmérés szerint az amerikai gyermekek 32 százaléka túlsúlyos és 16 százaléka elhízott. Az utóbbi gyermekek aránya 1980 és 1999 között megháromszorozódott: a járvány oka az olcsó, magas zsír- és cukortartalmú étrend, a gyümölcsök és friss zöldségek elégtelen fogyasztása és a mozgáshiány. 

A Duke Egyetem kutatói a program keretében a 2009-es jelentés elkészítésekor több tucatnyi mutatót elemeztek, és külön tanulmányozták a jelenlegi recesszió hatását a gyermekekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.