Figyeljünk gyermekeink testi épségére

Nem szabad keverni a sört, a bort és az ugróasztalt

Ahogyan egyre melegebb lesz, egyre több gyermek kerül kórházba ugróasztalon szerzett sérülésekkel, különösen felnőttekkel történő összeütközés után - figyelmeztetnek az orvosok.

2009.06.08 11:52medipress.hu

Egy, a British Medical Journalhoz a héten beérkezett levél szerint Dr. Andrew Bogacz és munkatársai a dundee-i Ninewells Kórház és Orvosi Egyetemről 50 olyan esetet elemeztek, amelyek mind sürgősségi osztályukon fordultak elő és összehasonlították őket a Királyi Balesetmegelőzési Társaság előírásaival. Kiderült, hogy az ugróasztalon történt sérülésekkel összefüggő legfontosabb tényező az ugróasztalon egyszerre tartózkodók száma, a legkisebb súlyú embernél ötször nagyobb a sérülés veszélye.

A sérülés súlyossága a gyermekek és felnőttek közötti súlykülönbséggel együtt nő. Például egy húszkilós gyermek és egy nyolcvankilós felnőtt ütközésekor a gyermekre ható erő megfelel egy 3,5 méterről történő esésnek. A felnőtt felügyelet is kulcsfontosságú a sérülések megelőzésében, teszik hozzá a szerzők – „hogy biztosítsák a biztonsági szabályok betartását, visszafogják az indulatokat és segítsenek össze- és szétszerelni az ugróasztalt”.

Végül arra mutatnak rá, hogy gyakoriak az alkoholt fogyasztó felnőttek felügyelete alatt, illetve a velük együtt ugrálás során szerzett sérülések. „A felnőtteknek meg kellene jegyezniük, hogy a sört, a bort és az ugróasztalt nem szabad keverni.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.