Vállaljuk fel, hogy gyógyulhassunk!

Terhesség utáni stressz inkontinencia

Sok kismama már a terhesség alatt, vagy a szülés után tapasztalja, hogy a hüvelyi- és gátizmok nem elég erősek, melynek következtében stressz inkontinencia léphet fel.

2009.05.12 18:17ma.hu

A stressz – vagy terheléses – inkontinencia a legtöbb esetben gyógyítható, ám mivel kényes témáról van szó, a legtöbben nem merik felvállalni. A terhesség alatt a húgyhólyagra nagyobb súly nehezedik, és előfordulhat, hogy hirtelen emeléskor, köhögéskor, tüsszentéskor a vizelet elcsöppen. A szülés során egy külön hormon felelős az izmok „nyújtásáért’, hogy lazulásuk segítségével a kisbaba könnyen kibújhasson.

Azonban előfordulhat, hogy az izmok a terhesség után nem rendeződnek vissza, így kialakul a stressz inkontinencia.

A stressz inkontinencia önmagában egy kellemetlen állapot, és mivel intim téma, sokkal kevesebben fordulnak miatta orvoshoz, mint ahányan küzdenek a problémával. Ráadásul a legtöbb esetben csak átmeneti helyzet, így az érintett hölgyek legtöbbször megelégednek az ilyen célra kialakított betétekkel, és várják, hogy magától megszűnjön.

A betét használatával a stressz inkontinencia nem gyógyítható, ám sok más módszer viszonylag gyors és hatásos megoldást nyújt. Ehhez azonban orvoshoz kell fordulni, aki segíteni tud, hogy a leghatékonyabb módszert válassza a páciens.

Legtöbb esetben a gátizom tornáztatásával jó eredményeket lehet elérni. Emellett nemrégiben megjelent egy új lehetőség, amely szintén a gátizom tornáztatását eredményezi. Az orvosi szilikonból készült, tamponhoz hasonló eszköz (IncoStress) a hüvelybe helyezve erősíti a gátizmot, ezáltal akár teljesen megszüntetheti a stressz inkontinenciát” – mondja Dr. Hamvas Antal egyetemi docens.

Egy nő életében az egyik legszebb pillanat, mikor megszületik a gyermeke. A családban mindenki érdekelt, az anyuka, az apuka és a kisgyerek is, hogy a szülést követően a kismamák szervezete visszarendeződjön az egészséges állapotba. Nem elfeledve azt, hogy minél hamarabb teljes értékű szexuális életet tudjanak élni.

A szülés során kitágult hüvelyt serkenteni lehet, hogy gyorsabban megerősödjenek a terhesség és a szülés ideje alatt meglazult izmok. Az IncoStress használata testileg és lelkileg is támogatja a hölgyeket, éreztetve, hogy „minden lehet a régi”.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.