Az antioxidánsok károsak

A vitamintabletták gátolják a sport jótékony hatását

Gátolják a sport egészségre gyakorolt jótékony hatását, és növelik a cukorbetegség kialakulásának veszélyeit a vitaminkészítmények - derült ki német és amerikai szakemberek hétfőn ismertetett tanulmányából.

2009.05.11 17:36MTI

A C és az E vitaminhoz hasonló antioxidánsok ártalmatlanítják az oxigénszabadgyököket, amelyek sejtkárosodást okoznak. Sportolás során fokozott mértékben termelődnek oxigénszabadgyökök, de ezek aktivizálják a szervezet saját védekező rendszerét. "Hosszú távon a szabadgyökök oltóanyagként hatnak az oxidatív stressz ellen" - mondta Michael Ristow, a Jénai Egyetem táplálkozáskutatója. "Az antioxidánsok elnyomják a szervezet saját szabadgyöktermelését, és ezzel ezt a védőmechanizmust" - tette hozzá.

A kutatás során 39 fiatal férfi egy négy héten át tartó sportprogramot hajtott végre. Néhányuknak naponta vitaminkészítményeket kellett beszedniük, hogy a tudósok megvizsgálhassák az anyagok milyen befolyással vannak a mozgás által az egészségre gyakorolt hatásokra. "A fizikai mozgás egészségügyi hatásait gátolta az úgynevezett antioxidánsok E és C vitamin formájában való szedése" - vonták le a következtetést a szakemberek, akik az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) tették közzé eredményeiket.

Ristow szerint a sport során fokozottan termelődő szabadgyökök javíthatják a vércukor-anyagcserét, vagyis lehetséges, hogy csökkentik a cukorbetegség kockázatait. A vizsgálati eredmények rámutattak, hogy a mozgás során keletkező szabadgyökök az inzulinrezisztencia ellen hatnak, és ezzel fontos szerepet játszhatnak a kettes típusú diabétesz elleni küzdelemben. Ezt a hatást szintén gátolják a vitaminkészítmények.

A jénai, lipcsei, potsdami és bostoni tudósok megállapították: az antioxidánsok károsak, és alig javítják az egészséget. Azonban hangsúlyozták, hogy kizárólag a vitaminkészítményekről van szó, a friss gyümölcs és zöldség jótékony hatásai továbbra is vitathatatlanok, noha ezek is tartalmaznak antioxidánsokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.