Egyedi fejlesztés, egyedi technológia

Vízben oldodó vitaminok: Q10 és az A-D-E-K vitaminok

A BioCo Technológia biztosítja, hogy az eredetileg zsírban oldódó hatóanyagok, vitaminok - ilyen a Q10 és az A-D-E-K vitaminok is - vízben oldódóvá válnak.

2009.05.07 17:23ma.hu

De miért fontos, hogy vízben oldódó formában vigyük be a vitaminokat, vagy akár a Q10-et? Ahhoz hogy a kérdést megválaszolhassuk, bepillantást kell nyernünk az emésztés folyamatába.

1. A vízben oldódó vitaminok felszívódása gyorsabb, hatékonyabb!

A zsírban és vízben oldódó vitaminok biohasznosíthatósága (felszívódása) különböző módon történik. A cél: eljutni a bélhámsejtekhez, majd onnan tovább a véráramon keresztül a szervekhez! A zsírban oldódó vitaminok esetében nem kis feladat a zsírok emésztése. A zsírban oldódó vitamin felszívódásához megfelelő zsírbevitelre, és kielégítő epeműködésre van szükség.

A máj által termelt, de az epehólyagban raktározódó epesavak felelősek a nagy zsírmolekulák kisebb cseppecskékké alakításáért (azaz a zsírmolekulák emulgeálásáért). Az epesav tölti be a folyamatban az emulgens anyag szerepét, vagyis ő képes a zsírt (a benne oldott vitaminokkal együtt) apró cseppecskékké (micellákká) alakítani. Az epesavak, a zsírmolekulák és a zsírban oldott vitaminok együttesen un. micellákat képeznek, amelyek mindössze néhány milliomodnyi milliméter átmérőjű apró cseppecskék.

A bélsejtek ugyanis csak micella formában képesek felvenni a zsírt! A bélsejtekbe került micellák ismét átalakulnak, és folytatják útjukat a véráramon keresztül végső célszervek felé. Látható tehát hogy ha a micellák képzése nem történik kielégítő módon (rossz epeműködés, nem megfelelő zsírbevitel, stb.), a zsírban oldódó vitaminok felszívódása zavart szenved, fellép a hiányállapot és az abból következő betegségek kialakulása.

A vízben oldódó vitaminok felszívódása lényegesen egyszerűbb folyamat. Itt nincs szükség micellaképzésre, a vízben oldódó vitaminok közvetlenül a vérkeringésbe kerülnek. Felszívódásuk tehát gyorsabb, hatékonyabb.

2. A vízben oldódó vitaminok túladagolása lényegében nem lehetséges, a zsírban oldódó vitaminoké azonban toxikus lehet!

Nem csak a felszívódás gyorsaságában, hatékonyságában van különbség a zsírban és vízben oldódó vitaminok felszívódásában. Addig, amíg a vízben oldódó vitaminoknál lényegében nem beszélhetünk túladagolásról – hiszen a kiválasztás során a fölösleges mennyiség távozik a szervezetből – a zsírban oldódó vitaminok raktározódnak, mely akár toxikus is lehet. (Elég csak a májban fölhalmozódó A-vitaminra gondolni!)

Persze ez nem jelenti, hogy a vízben oldódó vitaminokból felelőtlen módon annyit ehetünk amennyit akarunk, mondván hogy úgysem lesz baj. Egyes vélemények szerint pl. a napi több gramm C-vitamin fogyasztása hajlamosíthat a vesekőképződésre. Az azonban biztonsággal kijelenthető, hogy az egyes vízben oldódó vitaminok RDA% (napi ajánlott bevitel) többszörösét fogyasztva sem kell semmiféle túladagolástól tartanunk!

Összességében elmondhatjuk tehát, hogy a vízben oldódó vitaminok felszívódása gyorsabb, hatékonyabb, használatuk biztonságosabb. A BioCo Q10 készítményeiből a Q10 mellől nem hiányozhatnak a szinergista antioxidáns vitaminok, többek között az A-, a C- és az E-vitamin!

Egyes vitaminok szinergista módon képesek hatni egymásra, mely azt jelenti hogy elősegítik, „fokozzák” egymás hatását. Ezeket ajánlatos mindig együtt fogyasztani! Sajnos ezek közül 3 anyag is zsírban oldódó, az A- és az E-vitamin, és maga a Q10 koenzim is. A gyorsabb, hatékonyabb felszívódás miatt célunk volt, hogy a zsírban oldódó vitaminokat vízben oldódóvá alakítsuk.

A fejlesztők úgy gondolták, hogy ha sikerül átalakítani a zsírban oldódó Coenzyme Q10 hatóanyagot vízben oldódóvá, elérhetővé válik egy magasabb szintű, vízoldékony anyagokra jellemző hasznosulás a Coenzyme Q10 esetében is. Hiszen ne felejtsük el: nem az a lényeg hogy az egyes vitaminokból, ásványi anyagokból mennyit fogyasztunk, hanem az, hogy az milyen arányban hasznosul, ténylegesen mennyi fejti ki jótékony hatását szervezetünkben.

Ennek érdekében elismert magyar kutatókkal és professzorokkal együttműködve, több éven keresztül kísérleteket folytattak az Országos Gyógyszerkutató Intézet segítségével, melynek eredményeként megszületett a cég "Transzport emulziós" technológiája. Ennek lényege, hogy a termékünkben található zsírban oldódó hatóanyagokat (CoQ10, E-vitamin, Béta-karotin) sikerült vízben oldódóvá alakították.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.