Az elme a ludas

Az agyi kapcsolatokat szabályozó gének módosulata okozhatja az autizmust

Olyan génmódosulatokat talált egy nemzetközi kutatócsoport, amelyek elsőként hozhatók összefüggésbe az autizmussal - jelentették be a Nature, valamint a Molecular Psychiatry szaklapok legutóbbi számában.

2009.04.29 18:34MTI

Mintegy 12 ezer ember, autisták és nem-autisták DNS-ét elemezték az amerikai és brit kutatók. Olyan génváltozatokat találtak, amelyek jelen vannak ugyan az átlagnépességben is, az autisták körében azonban 20 százalékkal nagyobb az előfordulási arányuk.

"Ezek a megállapítások megalapozzák, hogy a genetikai tényezők fontos szerepet játszanak az autisztikus rendellenességekben
" - értékelte az eredményeket közleményében Raynard Kington, a Egyesült Államok nemzeti egészségügyi intézeteinek igazgatója.

Az autizmus széles spektrumban jelentkezhet: az egészen súlyos, mentális visszamaradást és kommunikációs képtelenséget jelentő zavartól a viszonylag enyhe, Asperger-szindrómának nevezett tünetegyüttesig.

Az Egyesült Államokban körülbelül minden 150. gyereket érint az autizmus valamilyen fokban. A tanulmányok azt mutatják, hogy az autista esetek 15 százalékának hátterében lehetnek jelen a most azonosított génváltozatok. A szóban forgó gének az agyban létrejövő kapcsolódások, a "huzalozás" kialakulásának irányításában játszanak szerepet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.