Nem csak a genetika tehet róla

Összefüggések az autizmus, és születés körülményei között?

Az autizmus és a kényszeresség összefügghet a széles körben elterjedt hiedelmekkel ellentétben a genetikán kívül más tényezőkkel is - olvasható egy, az amerikai Neuron folyóiratban szerdán megjelent tanulmányban.

2008.12.12 15:28medipress.hu

Amikor a kutatók az emberekben és egerekben egyaránt előforduló FKBP12 fehérjét eltávolították a kísérleti egerekből, azt találták, hogy az állatok jelentős idegrendszeri és viselkedésbeli változásokon estek át.

Az FKBP12 az mTOR enzim aktivitását szabályozza, amely hatással van a viselkedés megváltoztatásának képességeire és szabályozza az idegsejtek közötti kapcsolatot, ezért kulcsfontosságú szerepet játszik a tanulásban és memorizálásban. A New York Egyetem Idegtudományok Központja és a Baylor Orvosi Egyetem által végzett kutatás eredményei olyan betegségek folyamatainak megértésében segíthet, mint az autizmus, amely az amerikai Járványfelügyeleti Központ (CDC) szerint minden 150 kisgyermekből egynél fordul elő. Az eredmények alapján az mTOR rendszer működése fokozódott, miután eltávolították a kifejlett egerek agyából. Az egerek idegsejtjei között gyorsabban változtak a kapcsolatok, főként a memóriáért felelős agyi területeken.

Az FKBP12 eltávolítása után csökkent az egerek elemzőképessége, az új helyzetre adott és az ahhoz való alkalmazkodás képessége. Amikor az egerek elsajátítottak egy feladatot, mint például a kijutást egy labirintusból, nehezen tanulták meg, hogyan juthatnak ki egy másféle labirintusból. Ez a kóros, kontrollálhatatlan ismétlődés gyakran előfordul olyan betegségekben szenvedőknél, mint az autizmus vagy más neurológiai rendellenességek.

Az eredményeink azt sugallják, hogy az FKBP12 azt az idegsejtek közötti kommunikációt szabályozza, amely az olyan idegrendszeri betegségekben megjelenő jellegzetességek kifejeződését fokozza, mint az autizmus, a kényszeresség és a skizofrénia” - mondta el Eric Klann, a New York Egyetem idegtudósa, a tanulmány vezető kutatója.

Ezekről a betegségekről sokan azt hiszik, „az anyaméhben dőlnek el, genetikai és környezeti tényezők által”. Azonban „mivel a tanulmány azt mutatja, hogy a születés utáni mTOR aktivitás növekedése bizonyos kényszeres viselkedéshez vezethet, megdőlhet az a tézis, miszerint ezen betegségek egyes aspektusai genetikusan meghatározottak.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.