Könnyebben felismerhető a betegség?

Kimutathatja az autizmust a nyálteszt

Rendellenes fehérjék jelenléte a nyálban autizmusra utalhat, mely megkönnyíti a betegség mielőbbi felismerését, ezáltal lehetővé válhat a kisgyermekkori korai fejlesztés, állítják olasz kutatók.

2009.01.22 13:36medipress.hu

Az eredmények még megerősítésre várnak, mivel az olaszok csak 27 autista bevonásával végezték vizsgálatukat. Egy szakértő szerint hasonló kis tanulmányok esetében az utánkövetés nem erősítette meg az eredeti következtetéseket. A becslések szerint 150 emberből egyet diagnosztizálnak autizmussal. A betegek számára sokkal nehezebb a többi emberrel való kommunikáció, valamint mások érzelmeinek megértése.

Az autizmus oka egyelőre a tüneteket produkáló gyerekek kilencven százalékánál ismeretlen, mondta el a szakértő, Dr. Andrew Zimmerman, a baltimorei Kennedy Krieger Intézet Autizmus és Kapcsolódó Rendellenességek Központjának kutatásért felelős igazgatója, gyermekneurológus. Nem áll rendelkezésre olyan teszt, mely biológiai jelek alapján szűrné ki a betegséget. A Journal of Proteome Research januári számában közzétett olasz cikk szerint a nyálteszt ígéretes eredményeket hozott. A kutatók azt állítják, hogy 27 autista beteg közül 18 esetben találtak rendellenes fehérjéket a nyál vizsgálata során.

A vezető szerző Massimo Castagnola (római Katolikus Egyetem) szerint lehetséges, hogy a fehérjék a csecsemőkori kóros agyfejlődés jeleként vannak jelen. A probléma az, hogy az autista betegek általában nem együttműködőek. Nem tudni továbbá, hogy pozitív teszteredmény után hogyan lehetne kezelni a kiszűrt betegeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.