A szív és a láb ereinél is kipróbálják

Vérereket állítottak elő dialízises páciensek sejtjeiből

Vérereket állítottak elő vesebetegek számára saját sejtjeikből, hogy könnyebb és biztonságosabb legyen számukra a dializáló gépek használata - közölték amerikai kutatók.

2009.04.24 17:00MTI

Szakértők úgy vélik, egy napon szívbe és lábba ültethető ereket is készíthetnek ezzel a módszerrel. 2004 és 2007 között a kaliforniai Cytograft Tissue Engineering cégnél Todd McAllister és kollégái tíz előrehaladott vesebeteg emberbe ültettek be laboratóriumban növesztett vérereket Argentínában és Lengyelországban. Két pácienstől származó kezdeti adataikat már 2005-ben bejelentették, majd 2007-ben további négy beteg előzetes eredményeit tették közzé a New England Journal of Medicine (JAMA) szaklapban.

A most megjelent tanulmányban az utóbbi négy páciens azóta született, valamint négy további beteg eredményeit ismertetik a kutatók. A dialízisen lévő pácienseknek szükségük van egy úgynevezett söntre, egy érszakaszra, amely összeköti őket a dializáló készülékkel. Ezt saját ereikből is el lehet készíteni, a művesekezelés gyakorisága miatt azonban a betegek erre használható erei sajnálatosan gyakran "fogynak el". Ezt követően mesterséges polimerből, gore-tex membránból készült műeret használnak, amely azonban fertőzéseket és gyulladásokat okozhat.

A kutatás során a páciensek bőréből vettek mintát, majd a mintából származó sejteket laboratóriumban tenyésztették, és segítették, hogy bizonyos fehérjéket, például elasztint vagy kollagént termeljenek. Ezekből aztán szövetlapokat készítettek, melyekkel 15-20 centiméter hosszúságban kibéleltek vérereket. A teljes folyamat 6-9 hónapig tartott. Az ereket ezután a páciensek felkarjába ültették be. Az előrehaladott betegek közül háromnál sikertelen volt a beavatkozás, egy páciens visszalépett a próbától, egy beteg pedig meghalt időközben.

A többi öt páciens esetében az erek 6-20 hónapig működtek a beültetést követően. Nekik kevesebb beavatkozásra, műtétre volt szükségük, mint az átlagos dializált embereknek. McAllister és kutatócsoportja a tervek szerint kipróbálja az új módszert a szív és a láb ereinél is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.