Tippek a kimerülés ellen

Masszázs és akupresszúra "házilag"

Tél vége felé a legtöbben kisebb-nagyobb mértékben kimerülünk. Nehezünkre esik az összpontosítás, levertek vagyunk, esetleg a fejünk is fáj. Ám mielőtt gyógyszert vennénk be, érdemes alapszinten kipróbálni két ősi praktikát, a masszázst és az akupresszúrát

2010.02.20 08:58ideal.hu

E két gyógymód legegyszerűbb fogásai semmiféle előképzettséget nem igényelnek. Nem tudunk velük ártani, és mellékhatásokra sem kell számítanunk.

Koncentrációs zavarok

Kézfejünk ujjait zárjuk össze! Így láthatóvá válik a hüvelykujj és a kézfej közötti barázda. E barázda felső részén található egy akupresszúrás pont, amely többek között a koncentrációs képességért felel. A másik kezünk tetszés szerinti ujjával masszírozzuk ezt a pontot 3 percig, majd cseréljünk!

Megjegyzés
A koncentrációs zavarok nemritkán az elégtelen vitamin- és ásványianyag-bevitellel állnak összefüggésben. Fogyasszunk több zöldséget, gyümölcsöt, esetleg – orvossal való konzultációt követően – valamilyen étrend-kiegészítőt! Igyunk ginszeng- vagy gingkóteát – mindkettő serkenti az agyműködést, és javítja a memóriát!

Levertség

Jelentős mértékben csökkenti a levertséget a gerinc jobb és bal oldalán elhelyezkedő, a csigolyasorral párhuzamos hátreflexzónák masszírozása. Hasonlóan fontos a lelki megterhelés következtében feszültté vált nyakizmok masszázzsal történő ellazítása. Optimális esetben a teljes masszázs kb. 20 percig tart. Három-négy naponta érdemes elvégezni – így a lelkiállapotunk néhány héten belül stabilizálódik.

Megjegyzés
Hamarabb elbúcsúzhatunk a levertségtől, ha többet tartózkodunk és mozgunk a szabad levegőn (különösen akkor, amikor a Nap is előbújik). Bár a szolárium hosszú távon nem tesz jót a bőrnek, mégis érdemes néhányszor igénybe venni, mivel a fény javítja a hangulatot.


Fejfájás

Ez esetben ugyancsak a hüvelykujj és a kézfej közötti barázda felső részén található akupresszúrás pontot masszírozzuk, mindkét kézen 3-3 percig! Emellett masszírozzuk végig valamennyi lábujjunkat is, mivel a talpon ezek a fej reflexzónái! Egy-egy lábujjra szánjunk minimálisan 60 másodpercet, kissé erős (de természetesen nem fájdalmas) nyomást kifejtve rájuk!

Megjegyzés
A visszatérő fejfájást vitamin- és ásványianyag-hiány is okozhatja. Egészséges táplálkozással, illetve étrend-kiegészítők szedésével hosszú távon eredményesebbé tehetjük a kezelést. A már kialakult fejfájás gyorsabban elmúlik, ha borsmentaolajat szagolunk, párologtatunk.

Masszázsolajak

Még jobb eredményt érünk el, ha az egész testet átmasszírozzuk masszázsolajjal. Ezt házilag is elkészíthetjük, méghozzá gyorsan, egyszerűen és viszonylag olcsón. A masszázsolaj minden esetben valamilyen hidegen sajtolt növényi bázisolajból (például szezám-, jojoba- vagy olívaolajból) és néhány csepp illóolajból áll. A kétféle olajat alaposan dolgozzuk össze! Az illóolajat sohase „önmagában” vigyük fel a bőrre, mert nagy töménységben irritációt okozhat!

Nyugtató-lazító masszázsolaj

– 1 dl bázisolaj
– 5 csepp levendulaolaj

Élénkítő masszázsolaj

– 1 dl bázisolaj
– 5 csepp kakukkfűolaj
– 5 csepp rozmaringolaj

Feszültségoldó és antidepresszáns masszázsolaj

– 1 dl bázisolaj
– 5 csepp rózsaolaj

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.