A szájban termelődő sav kelti életre a vírust

Súlyosbíthatja a fogínybetegség az AIDS-et?

A fogínybetegség következtében a szájban termelődő egyik sav életre kelti a vírust, így teljesen kifejlődik az AIDS - ezt egy japán kutató hozta nyilvánosságra csütörtökön, világelsőként.

2009.02.18 12:28medipress.hu

Egy baktériumcsoport okozza a fogínybetegséget (parodontózist), mely a fogíny alatt található csontot elpusztító krónikus gyulladás, emiatt a fogak és az egész szervezet fokozott veszélynek van kitéve, állítja a tudós. „A fogínybetegségben sok vajsav termelődik, amely büdös zokni-szagú” – mondta el Kuniyasu Ochiai, a tokiói Nihon Egyetem mikrobiológiai tanszékének professzora.

Az avas vajban is megtalálható sav a HDAC nevű enzimet gátolja, mely a HIV-vírus szaprodását akadályozza meg, magyarázta Ochiai az AFP-nek. Laboratóriumi kísérletek azt mutatták, hogy az immunrendszerrel kapcsolatban lévő kétfajta sejtben gyorsan szaporodik, miután a fogínybetegséget okozó baktériumokat és az általuk termelt vajsavat tartalmazó tápoldatot adtak a vírustenyészethez.

A súlyos fogínybetegség a HIV-pozitívoknál az AIDS-betegség kialakulásához vezethet... bár a valószínűség erősen függ az illető fizikai állapotától” – nyilatkozta Ochiai. „Van, aki attól fél, hogy bár nem tud fertőzöttségéről, a fogínybetegség miatt kitör rajta a betegség” – tette hozzá a kutató, kiemelve a szájápolás fontosságát. Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a fogínybetegség összefügg a cukorbetegséggel és a szívbetetgséggel, ám ez az első olyan felfedezett tényező, amely aktiválja a HIV-vírust, mondta Ochiai. A tanulmány az amerikai Journal of Immunology folyóirat márciusi számában jelenik majd meg.

A kutatócsapat állatokon is tervezi igazolni eredményeit. A kutatásban részt vett Ochiai mellett Takashi Okamoto, a Japán középső részén található Nagoya Városi Egyetemének molekuláris biológia professzora és Kenichi Imai kutatási asszisztens is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.