Mekkor a nátrium-szintje?

A magas vérnyomással összefüggő géneket találtak

Fontos szerepet játszhat a magas vérnyomás kialakulásában két gén, amelyek segítenek eltávolítani a szervezetből a többlet nátriumot - közölték a Nature Genetics című szaklap vasárnap megjelent számában amerikai kutatók.

2009.02.16 15:59MTI

Christopher Newton-Cheh, a bostoni Massachusetts General Hospital munkatársa csoportjával mintegy 30 ezer, az Egyesült Államokban, Svédországban és Finnországban élő embernél vizsgálta a magas vérnyomással kapcsolatba hozható két gén szerepét.

Tizennyolc százalékkal nagyobb valószínűséggel volt magas a vérnyomása azoknak, akik az egyik génből két hibás kópiát hordoztak, mint azoknak, akiknek legalább az egyik kópiájuk "jó" volt.

Ha a másik gén mindkét kópiája "rossz" volt, akkor 11 százalékkal emelkedett a hipertenzió kockázata. A két gén (NPPA és NPPB) úgynevezett nátriuretikus peptideket kódol. Ezek olyan kis molekulájú fehérjék, melyek az erek ellazításában és az étkezéssel bevitt só vizelettel történő kiürítésében vesznek részt.

A kutatók megállapították, hogy a vizsgált két gén gyakran előforduló módosulata azzal jár, hogy ezekből a fehérjékből kevesebb keletkezik a szervezetben, emiatt növekszik a magas vérnyomás kockázata. A magas vérnyomás kialakulásának számos más oka is lehet, ezért a mostani megállapítások alapján később kifejlesztendő gyógyszer sem lehet hatásos a betegség minden típusára, de sokaknak jelenthet segítséget. Világszerte mintegy félmilliárd ember él magasvérnyomás betegséggel. Kockázati tényezői között van az elhízás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás és a nátriumban gazdag, sós étrend.

Olyan krónikus betegségek, mint a diabétesz, vesebetegségek és a magas koleszterinszint is növelik kifejlődésének kockázatát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.