Mellékhatása: szexet okoz

Viagrával a magas vérnyomás káros hatásai ellen

Egereken végzett kísérletek során kiderült, hogy a potencianövelő hatása miatt alkalmazott sildenafil (azaz a Viagra) megvédheti a szívet a magas vérnyomás káros hatásaitól.

2009.01.07 17:45medipress.hu

A hétfőn a Journal of Clinical Investigation folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók leírják, hogy a sildenafil az RGS2 fehérjére (a Gq jelátvitelre) hat, amely a szív pumpafunkcióját tartja fenn.

Dr. David Kass, a Johns Hopkins Egyetem Orvosi Karának és baltimore-i Kardiovaszkuláris Intézetének kardiológus professzora és munkatársai a kísérletek során azt találták, hogy a olyan magasvérnyomásban szenvedő egereknél, akiknél hiányzik az RGS2, a szív súlya nő és a kísérleti állatok közel fele elpusztul szívelégtelenségben. Az RGS2-vel rendelkező egerek közül egy sem puszult el és a szívnagyobbodás sem volt olyan súlyos. További vizsgálatokból az derült ki, hogy a sildenafillal kezelt magasvérnyomásos egereknél a gyógyszer ellensúlyozta a magasvérnyomás hatását, továbbá a stressz által kiváltott enzimszint-növekedés sem jött létre.

Az RGS2-vel nem rendelkezőknél a sildenafilnak nem volt ilyen hatása. „Egyre több a bizonyíték, hogy a szívelégtelenségben a szabályozatlan Gq jelátvitel kulcsfontosságú a szívelégtelenség kialakulásában, így ha fokozni tudjuk az RGS2 protektív hatását, illetve ki tudunk dolgozni egy tesztet a fehérje meglétének kimutatására, új kezelési módszereket hozhatunk létre vagy javíthatunk a régieken” – mondta el Kass.

Jelenleg az ACE-gátlókat és ARB-gátlókat széles körben használják a szívelégtelenség kezelésében, ezek mind erre a jelátvitelre hatnak. Évente több, mint negyedmillió amerikai veszti életét szívelégtelenség következtében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.