Tegyük tisztába a kérdést!

Hogyan takarítsuk állataink élőhelyét?

Az akvárium vizét időnként cserélni, talaját és növényzetét tisztogatni kell, madaraink kalitkájára, a kedvtelésből tartott rágcsálók terráriumára is ráfér olykor az alapos tisztogatás.

2009.02.06 09:19MTI

A takarítás során azonban be kell tartanunk bizonyos szabályokat és a művelet idején, majd a visszahelyezéskor az állatok biztonságáról is gondoskodnunk kell.

A gyakorló állattartók tudják, hogy hobbijuk egyrészt költséges, másrészt időigényes fizikai munka, ezért csak olyan ember vállalkozzon erre, aki az anyagiak mellett tudja biztosítani a kedvencei igényeinek megfelelő tartási körülményeket, így az akváriumban, kalitkában, terráriumban tartott állatok élőhelyének takarítását is.

Mire kell odafigyelni a különböző állatfajoknál a takarítás során? 

Halak Általánosságban

El lehet mondani, hogy nincs túl nagy akvárium (a halak számára), viszont minél nagyobb, annál ritkábban kell takarítani. Egy nagyméretű akváriumban ugyanis sokkal jobban kialakul a biológiai egyensúly a halak és a növényzet között, másrészt a hőmérsékletingadozás is kisebb, mint egy kicsiben. Egy mindössze 20 literes akvárium vize nyáron gyorsabban felmelegszik, és a halak által el nem fogyasztott eleség, mint szervesanyag sokkal gyorsabban elbomlik, ezzel is szennyezve az akvárium vizét. A több száz literes akváriumot azonban elég évente egyszer teljes egészében kitakarítani.

Az elpárolgó vizet természetesen folyamatosan pótolni kell, esetleg félévenként úgynevezett félvízcserét kell csinálni. Ilyenkor a víz felét slaggal leszívjuk, majd - lehetőleg klórmentes, pár napig állni hagyott - vízzel pótoljuk. Az aljzatnak használt homokot, illetve apró kavicsot lavórba kiemelve forró vízzel többször át kell mosni, amíg a leöntött víz teljesen tiszta nem lesz. Vegyszert tilos használni! A növényeket egy külön edényben szobahőmérsékletű vízben kell tartani, amíg el nem készülünk, mert a vízinövények nagyon érzékenyek a kiszáradásra. A halak addig egy másik akváriumban legyenek.

Ügyeljünk arra, hogy az új víz és a másik akvárium vizének hőmérséklete megegyezzen, ne legyen se hidegebb, se melegebb, különben a halak hősokkot kapnak, és könnyen elpusztulhatnak. A víz klórtartalmának semlegesítésére az állatkereskedésekben kapható folyadékokat, vagy tablettát lehet használni.

Madarak

A takarítás előtt csukjunk be minden ablakot, nehogy madarunk a kalitkából kiszökve elrepüljön. A függönyt is célszerű elhúzni, nehogy ijedtükben az üvegnek repülve összetörjék magukat kedvenceink. A madarakat a takarítás idejére tegyük át egy másik kalitkába. Az ülőrudakat, a kalitka rácsait a háztartási boltokban kapható fertőtlenítőszerek megfelelően higított oldatával, kefével alaposan mindenhol tisztítsuk meg, majd bő forró vízzel alaposan mossuk le.

Az etető és itatóedényeket csak forró vízzel mossuk el, nehogy a fertőtlenítőszer maradéka a madarak szervezetébe jutva mérgezést okozzon. A kalitka rácsait, illetve az ülőrudakat célszerű atkamentesítő spray-vel befújni, madarainkat pedig állatgyógyszertárban, vagy állatorvosnál kapható "light" (higított) ivermektinnel lekezelni. (A nyak bőrére 1-2 cseppet kell csak cseppenteni.)

Így mentesítjük madarainkat a külső és belső élősködőktől is. A kalitka aljára tegyünk papírt, majd erre homokot. A papír ne újságpapír legyen, hanem normál papír, esetleg csomagolópapír, amelyen nincs nyomtatott szöveg, mert egyes madarak a fészeképítéskor előszeretettel darabokat tépnek le belőle a fészek bélelésére, egyes nyomdai festékek pedig mérgezőek lehetnek.

A homok a madarak emésztéséhez nélkülözhetetlen. A magok kiszóródását megakadályozhatjuk, ha a kalitka nagy részét vékony átlátszó fóliával körültekerjük. Mivel teljesen átlátszó, nem zavarja a kilátást, és elég fényt enged a kalitkába. A takarítást a költési időszakban nem szabad elvégezni, mert a mozgatás, és a madarak zavarása miatt a költő pár otthagyhatja a tojásokat, vagy a kikelt fiókákat nem eteti tovább. 

Rágcsálók

A rágcsálókat - például a degut, hörcsögöt, egeret, patkányt, tengerimalacot - a takarítás idejére helyezzük egy másik terráriumba, esetleg egy műanyag ládába, vagy vödörbe. Papírdoboz erre a célra nem megfelelő, mert - különösen a hörcsögök - könnyen kirághatják magukat belőle, és kereket oldhatnak. Szükségmegoldásként az üres és bedugaszolt lefolyójú fürdőkádba is bele lehet őket tenni.

Az almot rendszeresen cseréljük, a terráriumot, vagy a műanyag ketrecet pedig a madaraknál leírt módon lehet fertőtleníteni és kimosni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.