Még nem késő beadatni a védőoltást

Ausztriában már influenza járvány van - nálunk is tüsszögni fognak

Január második hetében Európa nagyobbik részét elérte az influenzajárvány. Nyugat-Európában magas és közepes erősségű országos járványok alakultak ki, Portugáliában, Spanyolországban, Írországban a legsúlyosabb a helyzet. Ausztriában is országos méretű az influenzajárvány.

2009.01.19 17:47ma.hu

Mivel sokan dolgoznak a határmenti osztrák régiókban, várható, hogy egy-két héten belül átkerül a vírus hazánkba is. Magyarországon, Csehországban és a Balti Államokban még alacsony az influenza aktivitása.

Európa szerte az idei szezonban eddig 5693 esetben mutatták ki az influenza vírusát. A vizsgálatok eredménye szerint a vírusok 97 százaléka azokhoz az új variánsokhoz tartozik, melyek elterjedését a tudósok előre jelezték, és ezért az Egészségügyi Világszervezet az idei oltóanyag összeállításához már e vírusok felhasználását írta elő. Közülük a domináns vírus az A/Brisbane/10/2007 (H3N2), korábban nem járt Európában, viszont Ausztráliában már súlyos járványt okozott.

Az Európai Járványügyi Központ (ECDC) az elmúlt héten felhívta a figyelmet arra, hogy a védőoltások beadását nem szabad abbahagyni, sőt tovább kell erősíteni a kockázati csoportokban és az egészségügyi dolgozók körében, a járvány terjedésének idején is. Az oltóanyag hatékonyan véd az új veszélyes variáns ellen. A korábbi években oltással, vagy a betegség természetes átvészelésével szerzett immunitás az idei új variánsok ellen nem nyújt megfelelő védelmet. Várható, hogy Magyarországra egy-két héten belül szintén megérkezik a járvány. Erre utal, hogy az év második hetében a háziorvosok által jelentett influenzaszerű esetek száma országosan ismét meghaladta a 10 ezret, bár még nem érte el az ünnepek előtt mért legmagasabb értéket.

Az elmúlt héten közösségi járványt sehonnan nem jelentettek. Itthon a megbetegedések többségét még nem az influenza vírus okozza. Az Országos Epidemiológiai Központba október óta beküldött 191 minta közül eddig mindössze 6-ból mutattak ki influenza „A” vírust, ennél gyakrabban találtak bakteriális kórokozókat (például Chlamydia pneumoniae-t, Mycoplasma pneumoniae-t) és külünböző egyéb vírusokat.

Még most sem késő beadatni a védőoltást, hiszen a védettség 7-10 nap alatt kialakulhat, a járványos időszak pedig még másfél-két hónapig is eltart. A most beadásra kerülő oltás megvéd a fertőzéstől, illetve ha az influenza kialakul, akkor enyhíti annak súlyosságát.

A kockázati csoportokba tartozók számára biztosított térítésmentes oltóanyag a legtöbb háziorvosnál már elfogyott, de receptre felíratva még bárki beszerezheti a gyógyszertárakban OEP támogatással 1000-1200 forintért kapható oltóanyagot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.