Az európai utazók között egyre többen betegek

Maláriaveszély! A WHO figyelmeztet!

A WHO rendkívüli közleményt adott ki, mivel az európai utazók között szokatlanul megnőtt a maláriás esetek száma - tudatta az Objektív Hírügynökség.

2009.01.19 12:42Objektv Hírügynökség

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendkívüli közleményben hívta fel a figyelmet a maláriaveszélyre, mivel az elmúlt pár hónapban Európában megszaporodott a maláriás esetek száma. 

Összesen 45 turista betegedett meg a malária legveszélyesebb típusától, a Plasmodium falciparum parazita okozta maláriától és ketten életüket is vesztették a gyilkos kór következtében.
 
Mindannyian az afrikai Gambia környékén töltötték szabadságukat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendkívüli felhívást tett közzé európai és nemzetközi szinten egyaránt, amelyben a maláriaveszélyre figyelmeztet. A felhívásra azért volt szükség, mert az elmúlt hónapokban Nyugat-Európában szokatlanul megnőtt a maláriás esetek száma, sőt két haláleset is előfordult. A legveszélyesebb maláriás megbetegedést okozó falciparum parazita betegítette meg a Gambiában és környékén nyaraló európai turistákat. Finnországban 12 nyaralónál diagnosztizáltak maláriát, közülük 3-an nem megfelelő gyógyszerekkel védekeztek, míg 9-en egyáltalán nem tettek semmit a fertőzés megelőzése érdekében. 

Dániában 8 maláriás beteget kezelnek jelenleg, melyek közül egy életét vesztette a betegség következtében. A jelentések szerint egyikük sem szedett maláriaellenes készítményt utazása során. Hollandiában szintén 8 esetet regisztráltak és ebből egy lett halálos kimenetelű.

Az Egyesült Királyságban 17-en betegedtek meg a veszélyes parazitától, közülük 12-en egyáltalán nem szedtek malária elleni gyógyszert. A maláriás fertőzés ellen komplexen védekezhetnek a nyaralók. 

Ma már rendelkezésre állnak különféle maláriaellenes gyógyszerek, amelyek szedésével kiküszöbölhető a fertőzés. A WHO felosztotta a világ maláriaveszélyes területeit a kórokozók elterjedése és gyógyszerérzékenysége alapján 3 zónára, s ennek alapján tehet javaslatot az orvos a maláriaellenes szerek vonatkozásában. 

A készítmények a napozásra, és alkoholfogyasztásra vonatkozó ellenjavallataikat tekintve is eltérőek egymástól, ezért mindenképpen érdemes utazási medicinában jártas szakorvos tanácsát kikérni indulás előtt. 

A last minute utazóknak sem kell lemondani a gyógyszeres védekezésről, mert vannak olyan szerek, amelyeket az utazás előtt egy-két nappal kell csak elkezdeni szedni. A másik védekezési mód, a szúnyogriasztó krémek, moszkitóhálók használata is sokat segíthet a csípések megelőzésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.