Megvan a váltóláz oka

Egyiptomi múmiákból izolálták a malária kórokozóját

A váltólázként is ismert betegségről ugyan már óegyiptomi írott források is tesznek említést, a malária ókori előfordulásának tárgyi bizonyítékai azonban csak most kerültek először elő.

2008.10.29 17:01MTI

Müncheni paleopatológus kutatók két, mintegy háromezer éves egyiptomi múmia maradványából kimutatták a malária legkorábban ismert kórokozóját.

A Plasmodium falciparum nevű kórokozó még ma is évente több millió emberélet kioltásáért felel, elsősorban a harmadik világ országaiban. A múmiákat az ókori Egyiptom déli fővárosa, Théba nagy kiterjedésű temetőjében (nekropoliszában) helyezték – a tudomány szempontjából szerencsére nem végső – nyugalomra Kr.e. 1500 és 500 között, azaz az Újbirodalom és az ún. késői kor idején. Mindkét fertőzött múmia a helyi elithez tartozó felnőtt személy.

Az itt eltemetetteken végzett patológiai vizsgálatok rámutattak arra, hogy ekkoriban az átlagos élettartam mindössze 20-30 év volt, ami feltehetőleg nagyrészt a különféle fertőző betegségek pusztításának számlájára volt írható.

A felfedezés nagy jelentőséggel bír a modern orvostudomány szempontjából is. A kutatók abban bizakodnak, hogy a ma is veszedelmes kórokozó ősi DNS-ének kimutatása új gyógyszerek kifejlesztését is előmozdíthatja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.