A betegség látási zavarokkal is jár

A női hormonok fokozzák a migrén öröklött formáinak előfordulását

A familiáris hemiplégiás migrén (FHM) a súlyos migrén öröklött formája, amely aurának nevezett látási zavarokkal jár.

2009.01.08 11:38medipress.hu

A migrén egyéb formáihoz hasonlóan, ez is gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat. A legtöbb FHM-es esetet a CACNA1A gén mutációja okozza, de az még kérdéses, hogy vajon ez vezet-e a tovahaladó agykérgi gátláshoz, amely az agyi idegsejt aktivitás csökkenésével jár, és amely az aurával szövődött migrén nem öröklött formáihoz társul.

Dr. Cenk Ayata és munkatársai egereken végzett kísérletei adatokkal szolgálnak a kérdést illetően, valamint betekintést nyerhetünk abba is, hogy vajon miért érinti gyakrabban a FHM a nőket, mint a férfiakat. Azokban az egerekben, amelyek a CACNA1A gén egy vagy két különböző mutációját hordozták - amely emberekben FHM kialakulásához vezet – megnövekedett a hajlam a tovahaladó agykérgi gátlásra. Érdekes módon, a FHM súlyosabb formájához társuló mutáció jobban fokozta a hajlamot a tovahaladó agykérgi gátlásra, a FHM enyhébb formájához társuló mutációhoz képest.

Az emberekhez hasonlóan, a nőnemű egerek is hajlamosabbak voltak a tovahaladó agykérgi gátlásra, mint a hímnemű egerek. Ez a különbség megszűnt, ha eltávolították az egerek petefészkét, és újra kialakult, miután pótolták a hiányzó ösztrogén hormont. A szerzők ezért arra következtetnek, hogy genetikai és hormonális faktorok együttesen befolyásolják az aurával szövődött migrénre való hajlamot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.