A fejfájás és a bőrérzékelés összefügghet

A bőrtúlérzékenység a migrén biológiájához tartozik

A krónikus fejfájástól szenvedők közül sokan túlérzékenyek az érintésre, fejük dörzsölése, vagy a fésülködés is fájdalmat okoz nekik - állítja egy, a migrénről és megelőzéséről szóló, kedden megjelent amerikai tanulmány.

2008.04.22 15:29MTI

Ez a fajta bőrérzékenység kétszer gyakoribb a migrénes páciensek között, mint a más típusú fejfájástól szenvedőknél. A Neurology szakfolyóirat áprilisi számában jelent meg Marcelo E. Bigal és munkacsoportjának tanulmánya, amely 17 ezer fejfájásos ember kérdőíves válaszait elemezte. A migrénes páciensek 69 százaléka számolt be túlzott bőrérzékenységről, míg a többi krónikus fejfájásos közül csak 37 százalék. 

A tünet súlyos formáját tapasztalta a migrénesek 12-29 százaléka, az egyéb fejfájásban szenvedőknek pedig csupán 6 százaléka. "Úgy tűnik, hogy ez a bőrtúlérzékenység a migrén biológiájához tartozik, tünetegyüttesének része" - állapítják meg a szerzők. A bőrérzékenység minden típusú fejfájásnál gyakoribb a nők körében, és súlyossága összefüggésben volt a depressziós tünetekkel. 

A migrénes páciensek között a bőrérzékenység megjelenése arányban állt a rohamok gyakoriságával, időtartamával, az elhízással és a fiatalabb korral. A szerzők a bőrérzékenység kezelését javasolják, hogy ezzel megelőzzék a pácienseknél a migrén rosszabbodását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.