Tűvel a migrén ellen

Akupunktúrával vége a fejfájásnak!

Működik? Az akupunktúrát megfigyelő tanulmány kiderítette, hogy az ősi kínai gyógymód hatékonyan segíthet a migrénben szenvedőknek.

2008.04.17 10:47medipress.hu

Olasz kutatók felfedezték, hogy a rendszeres „valódi” akupunktúrás kezelés javította 32 olyan migrénes beteg állapotán, akik nem reagáltak a standard módszerekre. Jobban működött, mint a kétféle ál-akupunktúra, melyet összehasonlításként végeztek el, derül ki a Headache folyóiratból. Az előző tanulmányok egymásnak ellentmondó eredményeket hoztak azzal kapcsolatban, hogy akupunktúrával eredményesen kezelhető-e a migrén.

Néhány kísérlet azt sejtette, hogy a tompa végű tűkkel végzett ál-akupunktúra ugyanolyan valószínűséggel enyhíti a panaszokat, ezzel megkérdőjelezték a módszer valódi biológiai hatásait. Az volt a gond, hogy többen is a kínai orvoslás által meghatározott akupunktúrás pontoktól eltérő helyen alkalmazták a tűszúrásokat. Kínában már több, mint 2 000 éve használják ezt az eljárást a betegségek igen széles körének kezelésére. A módszer lényege, hogy a bőrfelület bizonyos pontjai összeköttetésben állnak belső „útvonalakkal”, melyeken át az energia vagy a chi áramlik. Ha ezen pontokat vékony tűkkel stimuláljuk, az segíti a chi áramlását.

A szóban forgó tanulmány során Dr. Enrico Facco a Paduai Egyetemről munkatársaival együtt megfigyelték, miben tér el a hagyományos akupunktúra az ál-eljárásoktól a migrén kezelése során. 160 találomra kiválasztott migrénes beteget 4 csoportra osztottak. Az egyik csoport kéthetente tradicionális akupunktúrát kapott, a második ál-akupunktúrát. A harmadik csoport tagjainál tompa tűket helyeztek a hagyományos akupunktúrás pontokra. A negyedik csoport semmilyen kezelést nem kapott. Migrénes rohamok esetén az összes beteg kapott gyógyszert. Hat hónappal később Facco csapata azt találta, hogy csak a hagyományos kínai akupunktúrában részesült csoport tagjai mutattak javulást. Az eredmények kecsegtetők, állítja Facco, de több kutatás szükséges, hogy alátámasszák a hagyományos akupunktúra hatékonyságát a migrénre. Mivel azonban a terápia igen kevés mellékhatással jár, megérné kipróbálni a migrénes betegeknek, akiknél a standard eljárás nem segít.

Az nem egészen világos, miképpen enyhíti a fájdalmat az akupunktúra. A hagyományos chi-elméletet alátámasztandó a modern kutatások szerint elképzelhető, hogy a tűszúrások megvátoztatják az idegsejtek közötti jelzéseket, melyek következtében különféle vegyületek szabadulnak fel a központi idegrendszerben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.