Évente közel 40 000 halálos áldozat

Genetikai mutáció lehet az oka a halálos tüdőbetegségnek

Egy új kutatás adatai szerint egy genetikai mutáció lehet a felelős a tüdőrák és bizonyos öröklött tüdőbetegségek kialakulásáért.

2009.01.06 11:16medipress.hu

A kutatást vezető Texas Egyetem tudósai szerint a mutáns génről már eddig is tudták, hogy fontos szerepet játszik a tüdő toxinok elleni védekezésében. A kutatás során a tudósok elmondása szerint fény derült rá, hogy az SPTPA2 gén mutációja szinte minden öröklött idiopátiás tüdőfibrózisos (IPF) betegnél megtalálható. Az SFTPA2 gén normál esetben az A2 felületaktív fehérje termelésért felelős, ami a tüdőfolyadékban segít megóvni a szervet a kórokozóktól.

Az IPF általában az 50 év felettiek betegsége és a Tüdőfibrózis Alapítvány (PFF) adatai szerint évente közel 40 000 halálos áldozatot követel. A betegség a tüdők hegesedésével jár, ami legtöbbször halálos kimenetelű. A PFF adatai szerint jelenleg mintegy 200 000 beteg szenved tüdőfibrózistól az Egyesült Államokban. Minden ötvenedik IPF beteg a kór öröklött változatában szenved, aminek egyetlen gyógymódja a tüdőátültetés. Az, hogy a genetikai mutáció hogyan befolyásolja a tüdőrák és az IPF kialakulását, egyelőre tisztázatlan.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.