Lehet, hogy a sofőrök "szívják meg"?

Teherszállító sofőrökben megnő a tüdőrák kialakulásának kockázata

A fuvarozó vállalatok dolgozói - akik rendszeresen belélegzik a dízelüzemű járművek kipufogógázát az autópályákon, a városi utakon és a töltőállomásokon - nagyobb valószínűséggel betegszenek meg tüdőrákban, mint más dolgozók.

2008.12.12 16:59medipress.hu

Azokban a sofőrökben a legnagyobb a rák kialakulásának az aránya, akik rövid távú szállításokat és kézbesítéseket végeznek, beleértve például a kikötői konténerek rakodását vagy a teherszállító vállalatok dolgozóit. Dokkmunkásokban szintén nagyobb a betegség kockázata.

A hosszabb távon fuvarozó sofőrökben valószínűleg azért kisebb a rizikó, mert valamelyest védettek a kipufogógázzal szemben, amikor becsukják az ablakokat, ellentétben a rövid távon dolgozókkal, akik gyakran lehúzva tartják az abalkaikat és így közvetlenül éri őket a kipufogógáz. A tanulmány kimutatta, hogy a friss - a levegőbe újonnan bekerült - részecskék nagyobb valószínűséggel okoznak mutációkat a DNS-ben. A vizsgálat - amelyet a Kaliforniai Egyetem és a Harvard Egyetem kutatói 31135 munkáson végeztek - a teherfuvarozó iparágon belül nyolc különböző foglalkozást hasonlított össze, beleértve az adminisztratív munkakörben dolgozókat is.

Ezek közül bizonyos kategóriákban magasabb tüdőrák előfordulást észleltek. A szerzők egy korábbi tanulmányban a teherfuvarozó iparág dolgozóit az átlagpopulációhoz hasonlították és akkor is nagyobb rákarányt találtak az iparban dolgozók között.

A kipufogógáz finom szemcséi behatolnak a tüdő szövetébe, felhalmozódnak a tüdőben és a nyirokcsomókban. Nagy koncentrációban légúti megbetegedéseket okoznak, rosszabbodhat az asztmás, szívbeteg és tüdőtágulásos betegek állapota.

A kipufogógáz tartós belégzése krónikus obstruktív tüdőbetegséghez, valamint tüdőrákhoz vezethet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.