Az illatos sivatagi liliom jótékony hatásai

Gyógyít 3500 éve - Miért is jó az aloe?

A természetgyógyászok és az orvosok több mint 3500 éve kutatják ennek az illatos sivatagi liliomnak a kedvező hatásait. Körülbelül 200 faja ismeretes.

2009.01.04 11:50ideal.hu

A természetgyógyászok és az orvosok több mint 3500 éve kutatják ennek az illatos sivatagi liliomnak a kedvező hatásait.

Körülbelül 200 faja ismeretes, de az aloe vera, ami latinul "igazi aloé"-t jelent, bizonyult a leghatásosabb orvosságnak. Az aloé levele speciális gélt, vagy emollienst (lágyítóanyagot) tartalmaz, amit a különféle kozmetikumokban és bőrkrémekben használnak föl.

Az aloégél az egyik legjobb természetes nedvesítő-, hidratálószer. A növény leveléből kivont keserű nedvet belsőleg emésztőszervi bántalmak ellen adják.

Kétezer évvel ezelőtt a görög orvos, Dioszkoridesz írta le, hogy az aloé a székrekedéstől kezdve az égéseken át egészen a vesebántalmakig mindenféle betegség kezelésére kiválóan alkalmas.

Kleopátra az aloégélt a fiatalság forrásának tekintette, és ezzel védte a bőrét az egyiptomi napsugarak égető hatása ellen. Az egyiptomiak valószínűleg aloét használtak halottaik bebalzsamozásához is.

A Biblia tele van e növényre történő utalásokkal, és Afrikában még ma is kiterjedten alkalmazzák égések és sebek gyógyítására. Az Egyesült Államokban eredményesen használták az aloe verát a bőr radioaktív sugárkárosodása ellen.

Az egyik, a Journal of Dermatological Surgery And Oncology (Bőrgyógyászati sebészeti és onkológiai folyóirat) című szaklapban nemrégen megjelent tanulmányban arról számoltak be, hogy az aloe vera jelentősen meggyorsította a bőrhegek megszüntetése céljából facialis dermabrasaán (az arcbőr felső rétegének eltávolításán) átesett betegek sebgyógyulását.

Hatásai:

- Meggyorsítja és elősegíti a napégések és más kisebb fokú égési sebek gyógyulását

- Enyhíti a rovarcsípések és enyhe bőrirritációk fájdalmát

- Lágyítja és rugalmassá teszi a bőrt

- Belsőleg szedve hatásos hashajtó, és elősegíti az általános gyógyulást

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.