Nem illik együtt fogyasztani!

Csokoládé és bor?

Rossz hírrel szolgálunk azoknak, akik azt hiszik, hogy a desszertborokat - amelyeket a britek puding boroknak hívnak - bármilyen desszertfajtához választhatják. Nem illenek minden desszerthez, főleg nem a csokoládépudinghoz.

2008.12.09 17:59medipress.hu

Valójában a csokoládé elrontja még a legjobb és legdrágább desszertborok ízét is, mivel - a tojáshoz hasonlóan - bevonja a szájnyálkahártyát és teljesen elárasztja az ízlelőbimbókat. Csupán a bor savasságát fogjuk érzékelni és az ital egy kellemetlen utóízt fog hagyni maga után. Vannak olyan desszertborok, amelyek gyümölccsel vagy sajttal, mások pedig édes süteményekkel vagy pudingokkal fogyasztva kellemesek.

Ami a csokoládépudingot illeti, valamilyen édes vörös ital lehet jó választás, valószínűleg nincs jobb, mint egy érett portói, vagy egy gyümölcsös ízű muskotályos óbor. Ezek a borok azért megfelelőek, mert nemcsak édesek, hanem elég magas az alkoholtartalmuk is. Egy édes, szirupos sherry szintén megteszi a kellő hatást. A vörösborok közül csak a nem túl tanninos, magas alkoholtartalmú fajták lehetnek megfelelőek.

Ugyanezek a borok jól illenek a nehezebb desszertekhez is, például a tömény mousses-okhoz vagy süteményekhez is. Végül pedig egy recept: Fagyasztott bogyós gyümölcsöket kissé engedjünk fel, majd öntsünk a tetejükre forró fehér csokoládészószt. Fontos tudnunk, hogy a bogyós gyümölcsök növelik a savasságot és a savasság mértékétől függően választhatunk hozzájuk illő bort. A sötétebb bogyók töményebbek, ezek jól illenek például egy édes, 20 éves portóihoz. Ugyanez az ital jó választás a tejcsokoládéhoz is.

A keserű csokoládékhoz sherry, a fehér csokoládékhoz pedig édes fehérbor illik leginkább.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.