Dominancia és alárendeltség a házasságban

Házassági játszmák és a kihűlt kapcsolat

Gyakori tapasztalat, hogy nagyon sokan játszmákban élnek és játszmákban tartják fogva egymást és önmagukat. A házassági játszmák öntudatlanul zajlanak, éppen ezért okaik általában akkor derülnek ki, amikor krízisbe, válságba jut a kapcsolat.

2008.12.09 08:20WEBbeteg

A játszmában az egyik fél domináns, a másik ennek alárendelődik, vagy ellenkezőleg, mindkettő dominanciára tör, ahelyett, hogy egyenértékűségük természetességének szabadságát élveznék.

Már a párválasztásnál jól tetten érhetőek a játszmák. A férfiasságában bizonytalan férfi pl. gyakran választ olyan nőt, aki flörtöl, csábít, de valójában fél a szexualitástól, akár el is utasíthatja azt . A férfi ez esetben erősnek és dominánsnak tűnik, akit a nő a döntő pillanatban visszautasít. Tehát a hölgy látszik hibásnak, akár frigidnek. Eközben arról van szó a tudattalan szintjén, hogy a férfi csak egy ilyen típusú nő mellett élheti meg domináns férfiasságát.

Ha szexuálisan szabad, vágyait kimutató és érvényesítő partnerrel találkozna, ez a bátorság és dominancia látszat azonnal összeomlana. Kiderülne, hogy ő is fél, szorong a férfiszereptől, a szexualitástól. Ehelyett a nőt címkézi negatív jelzőkkel, önmagát felmentve a kölcsönös felelősségtől. A játszma része az is, hogy a nő, aki önmagában, nőiességében szintén bizonytalan, azt érzi, hogy az ő visszautasító magatartása miatt a kapcsolatban a feszültség állandósul. Ekkor próbál csábító lenni, partnerével és/vagy másokkal. Ettől társa felbátorodik, kezdeményez és féltékeny lesz, amit a partner visszautasít, „ki kérem magamnak” játszma keretében.

Ilyenkor hatalmas energiák, indulatok szabadulhatnak el, állandósulhatnak a veszekedések. Gyakran bukkan fel álmegoldásként szinte törvényszerűen a harmadik, akivel felvállalva vagy titkosan, de ki lehet lépni a boldogtalan játszmából. A baj az, hogy az új kapcsolatban is kialakulhatnak új játszmák, újratermelődhetnek a konfliktusok. A játszmák megléte jelzi azt is, hogy a pár nem tud, nem tanult beszélgetni egymással, nem ismerik eléggé sem egymást sem önmagukat.

Beszélgetések és megoldások, változások és változtatások helyett veszekszenek. Párterápia vagy tanácsadás segíthet, ne féljünk segítséget kérni. A boldogtalan kapcsolatokban észrevétlenül eltelhet a fiatalság. Eltelhet az egész élet.További részletek a  webbeteg oldalán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.