13 évvel érzik magukat fiatalabbnak az idősebbek

Nem az a fontos az ember hány éves...

Az emberek általában egy kicsit fiatalabbnak érzik magukat a valódi életkoruknál, és viszonylag elégedettek az öregedés folyamatával - mondta Jacqui Smith, a Michigani Egyetem szociális kutatási intézetéből (ISR).

2008.12.06 20:30medipress.hu

Az idősebb emberek általában 13 évvel érzik fiatalabbnak magukat a valódi életkoruknál. Ez az egyik felfedezése annak a tanulmánynak, mely a Journals of Gerontology: Psychological Science következő számában jelenik majd meg. A kutatók 516 férfi én nő válaszát elemezték. A berlini öregedési tanulmány résztvevői mind 70 év felettiek voltak. A kutatás felmérte, hogy miként változott 6 év alatt az, ahogy a saját életkorukat érzékelték, és azt, hogy milyen érzésekkel fogadják az öregedést.

"Az emberek általában egy kicsit fiatalabbnak érzik magukat a valódi életkoruknál, és viszonylag elégedettek az öregedés folyamatával.” – mondta Jacqui Smith, a Michigani Egyetem szociális kutatási intézetéből (ISR). Smith a tanulmányt a berlini Max Planck Intézet humán fejlődési részlegéről Anna Kleinspehn-Ammerlahnnal és Dana Kotter-Gruehnnel vezette. „Megvizsgáltuk az egyéni változásokat az idő múlásának függvényében, és azt vártuk, hogy a rés majd egyre növekszik. Meglepetésünkre azonban azt tapasztaltuk, hogy általában fennmaradt az eredmény. Úgy tűnik, hogy optimális illúzió az idősek körében az, ha 13 évvel fiatalabbnak érzik magukat.” – mondta Smith.

Smith és munkatársai azt találták, hogy a legidősebbek egy idő után még annál is fiatalabbnak érezték magukat. A rossz egészségi állapot azonban csökkenti a valódi és érzékelt életkor közötti különbséget. A kutatók azt is felmérték, mennyire vannak megelégedve az idősek a külsejükkel. „Mennyi idősnek érzi magát, mikor a tükörbe néz?” 0-120 évig terjedő skáláról választhattak. A tanulmány elején általában 10 évvel kevesebbet mondtak a valódi életkoruknál.

A tanulmány végére ez a rés szűkült, kb. 7 évre. Általában a nők sokkal inkább közelebb jártak a valódi életkorukhoz, mondta Smith. „A nők nagyjából négy évvel idősebbnek érzik magukat, mint a férfiak. Több valószínű magyarázata lehet ennek. Az egyik lehet az, hogy a nők sokkal inkább tisztában vannak a külsejükkel, mint a férfiak, mivel az idősek testével kapcsolatban elég sok a negatív előítélet.” Hogy megtudják, miként érinti az embereket az öregedés, olyan állításokról kellett nyilatkozniuk, mint pl.: „Ahogy öregszem, úgy lesz minden egyre rosszabb.”, „Ugyanolyan aktív vagyok, mint tavaly.” „Ahogy öregszem, egyre haszontalanabbnak érzem magam.” „Sokkal jobb az öregedés, mint amire számítottam.” „Most is ugyanolyan boldog vagyok, mint fiatal koromban.”.

Eleinte a férfiak elégedettebbek voltak, de a hatéves periódus alatt ez az ő esetükben jobban csökkent, mint a nőknél. A betegségek felnagyították ezeket a mintákat - mondta Smith. Smith szerint az öregedéssel kapcsolatos érzések változásainak figyelemmel kísérése fontos jelzése lehet annak, mennyire rugalmasak és életerősek az idősek.

A berlini öregedési tanulmány kiadatlan kutatása során Smith és munkatársai felfedezték, hogy azok, akik fiatalabbnak érzik magukat, kisebb az esélyük arra, hogy meghalnak. "Ha pozitívan viszonyulnak az öregedéshez, az összefügghet az aktivitás megmaradásával és a jobb egészségi állapottal.” – mondta Smith.

Az öregedéssel kapcsolatos önészlelési tanulmányok által jobban megérthetjük az idősek rugalmasságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.