Meglepő felfedezés!

Egy hormon, amivel tovább élhetnek az idős férfiak!

Az IGF-1 (inzulin növekedési faktor 1) nevű hormon magasabb aktivitásával rendelkező idős férfiaknak úgy tűnik, hogy hosszabb a várható élettartamuk és csökkent a szív-érrendszeri kockázatuk - derült ki egy új vizsgálatból.

2008.06.02 15:05medipress.hu

Az IGF-1 (inzulin növekedési faktor 1) nevű hormon magasabb aktivitásával rendelkező idős férfiaknak úgy tűnik, hogy hosszabb a várható élettartamuk és csökkent a szív-érrendszeri kockázatuk – derült ki egy új vizsgálatból.

Az IGF-1 az inzulinhoz hasonló szerkezetű hormon. A máj termeli és fontos szerepet játszik a gyermekkori növekedésben, felnőttkorban pedig anabolikus hatású. A vizsgálatban 376 (73 és 94 év közötti) egészséges idős férfi vett részt.

Minden résztvevőtől szérummintát vettek a vizsgálat elején és a kutatókat nyolc éven keresztül tájékoztatták a résztvevők állapotáról. A legalacsonyabb IGF-1 funkciójú egyének körében szignifikánsan magasabb volt a halálozási arány a legmagasabb IGF-1 bioaktivitású férfiakhoz képest.

Az eredmények különösen szignifikánsak voltak azoknál, akiknek magas volt a szív-érrendszeri megbetegedések szövődményei miatti halálozás kockázata.

Ezeket az új megfigyeléseket az IGF-1 bioaktivitás mérésének egy új módszere eredményezte. A kutatók ebben a vizsgálatban egy új módszert, a bioassay-t alkalmazták a vérben található IGF-1 funkció mérésére.

A hagyományosan használt IGF-1 mérési módszerekhez képest az IGF-1 bioassay több információt nyújt a szervezetben keringő IGF-1 aktuális funkciójáról (a bioaktivitásról).

„A bioassay lehetővé tette számunkra, hogy tisztábban lássuk a keringő IGF-1 magas bioaktivitása és a meghosszabbodott túlélés közötti összefüggést.”- magyarázta Dr. Michael Brugts (Erasmus Orvosi Központ, Rotterdam, Hollandia), a cikk első szerzője. „Érdekes, hogy a hagyományos módszerekkel ilyen összefüggést nem találtunk.”

A keringő IGF-1 szintek meghatározására alkalmazott hagyományos módszer, az immunoassay bizonyos fehérjéket távolít el, amelyek gátolják a pontos mérést.

Újabban kutatások ugyanakkor azt találták, hogy ezek a fehérjék az IGF-1 bioaktivitás fontos modulátorai. Az ebben a kutatásban alkalmazott bioassay nem hagyja figyelmen kívül vagy távolítja el ezt a fehérjét, így lehetővé téve a kutatók számára az IGF-1 funkció pontosabb megértését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.