Az állandó fájdalom elkeseríti a beteget

A krónikus fájdalom nagyban hozzájárulhat az öngyilkos gondolatok kialakulásához

Egy nemrég végzett kutatás eredményei szerint a krónikus fájdalommal élőkben gyakrabban alakulnak ki öngyilkos gondolatok, mint az egészségesekben. Ez abban az esetben is így van, ha az esetleges mentális betegségeket is számításba vesszük.

2008.11.14 17:31medipress.hu

"Ez a kutatás további bizonyítékot szolgált azzal kapcsolatban, hogy a krónikus fájdalommal együtt járhatnak a szuicid gondolatok - nyilatkozta Mark Ilgen, a kutatás vezetője - További vizsgálatok szükségesek annak kiderítésére, hogy kik vannak a legnagyobb veszélyben öngyilkosság szempontjából, és hogy hogyan lehetne csökkenteni a rizikófaktorokat." Ilgen és kollegái összesen 5692 beteg adatait vizsgálták meg, akik mind egy kérdőívet töltöttek ki főleg a krónikus fájdalom és az öngyilkosság témakörében.

A mentális betegségeket is számításba véve a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a krónikus fejfájással élők átlagosan kétszer hajlamosabbak az öngyilkos gondolatokra, mint az egészségesek. Az öngyilkossági kísérletek előfordulása is jóval magasabb a krónikus fájdalommal élők körében.

"Az állandó fájdalom az egyik olyan faktor, ami még inkább elkeseríti a betegeket, és növeli az öngyilkos gondolatok előfordulását - nyilatkozta Mr. Ilgen - Szerencsére a konkrét öngyilkosság még ezzel együtt is viszonylag ritka a krónikus fájdalommal élők körében."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.