A legsúlyosabb szövődmény: diabéteszes láb

Lábak és idegek - a neuropátiás fájdalom

Bár a cukorbetegségnek több súlyos szövődménye is van, az egyik legsúlyosabb gondot mégis a diabéteszes neuropátia és az abból kialakuló ún. diabéteszes láb jelenti.

2008.07.01 09:17ma.hu

A neuropátiás fájdalom az idegrendszer károsodása, vagy működészavara következtében jön létre, a fájdalom továbbításáért és érzékeléséért felelős struktúra elsődleges károsodása révén. Égő, fagyos, hasító, vagy áramütéshez hasonló érzésekkel jár, és gyakran szurkáló, bizsergő, vagy zsibbadó érzések is kísérik. Előfordul, hogy egy hideg vagy meleg tárgy, sőt, akár takaró vagy ruha érintése is fokozhatja a fájdalmat. Ezen túl, a fájdalmas terület vagy környéke az idegek károsodása miatt érintésre, hidegre vagy melegre, sőt, sérülésekre is érzéketlen lehet. 

Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint a megkérdezett 1-es típusú cukorbetegek egyharmada (34%), a 2-es típusú cukorbetegeknek pedig egynegyede (25%) érintett a kérdésben. Mindemellett a neuropátiás fájdalomban vélhetően érintetteknek mindösszesen alig 19 százaléka hallott már erről a fájdalomtípusról. Az idegkárosodás felismerése cukorbetegeknél azonban nemcsak a speciális fájdalomcsillapítás miatt fontos, hanem bizonyos esetekben a láb érzéketlenné válhat, és az ennek következtében észrevétlenül maradó apró sérülések végül fertőzéshez, fekélyhez és súlyos esetben a láb amputációjához vezethetnek. 

Bár a cukorbetegségnek több súlyos szövődménye is van, az egyik legsúlyosabb problémát mégis a neuropátia, illetve az ennek következtében kialakuló ún. diabéteszes láb jelenti. Míg a lábamputáció előfordulási gyakorisága évente 5-25 eset a 100.000-ből, addig ez a szám a diabéteszes betegek körében 6-8 eset az 1.000-ből! A diabéteszes láb a cukorbetegek körülbelül 3-4 százalékát érinti, és ennek kezelése köti le a diabétesz ellátásra fordítható egészségügyi források 15-25 százalékát. 

Ezért a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége tagszervezetein keresztül egy szűréssel egybekötött akciósorozattal kívánja ráirányítani a figyelmet a neuropátiás fájdalom témakörére, illetve a potenciálisan érintett cukorbetegek figyelmét felhívni az esetleges érintettségükre.

A szűrések a már érintett cukorbeteg (!) populációnak szólnak, ahol a fenti okok miatt a neuropátiás (idegbántalom) fájdalom témakörére épített lábvizsgálatra került sor. 

Az akciósorozat megszervezése és lebonyolítása a MACOSZ tagszervezeteinek bevonásával, illetve közreműködésével zajlik, a szűréseket, a helyszíni értékelést és a szükség szerinti tanácsadást egészségügyi szakszemélyzet végzi.
 
A 2008. június 30-i szűrővizsgálatra Budapesten, a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete szervezésében és segítségével került sor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.