Rosszul megállapított diagnózisok

Küzdelem a fájdalom ellen

Magyarországon egymillió ember kénytelen állandó fájdalomérzet társaságában tölteni mindennapjait - derült ki a Szonda-Ipsos ma nyilvánosságra hozott felméréséből.

2008.05.28 19:35medipress.hu

Ezeknek az embereknek a pontosabb kivizsgálása és a hatékonyabb kezelés érdekében május 17-én vezető egészségügyi szakemberekből álló munkacsoport alakult. A munkacsoport fő feladatának tartja a páciensek és kezelőik minél szélesebb körű tájékoztatását, s tagjai kiemelt figyelmet szentelnek az idegrendszeri fájdalmak kivizsgálásának.

Köztudott, hogy az orvosok számtalanszor nem ismerik fel a kiváltó okot és így félrekezelik a betegeket, az e miatt feleslegesen felírt és beszedett gyógyszerek pedig óriási terhet rónak az egészségügyre. Az újonnan megalakult társaság között van a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke, Kincses János is, aki a mai sajtótájékoztatón kifejtette, hogy „a diabéteszeseknél gyakran fellépő másik rendellenesség, a fájdalomérzet teljes hiánya súlyos következményekkel járhat.

Kimutatták ugyanis, hogy a rosszul megállapított diagnózisok miatt például évente 3-4000 embernek amputálni kell a lábát. ” Kiss Gábor, az Árpád Kórház főorvosa azt is elmondta, hogy a mellékhatások nélküli, drága gyógyszerek nem minden panaszosra hatnak egyformán. A most indult, neuropátiás kutatások sikerének érdekében a munkacsoport elindított egy országos szűrő programot, mely alapján év végén tanulmány készül a témában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.