A tabletták javítják a magatartás-zavarokat is

A folyamatos fogamzásgátlás hatékonyabb fájdalom- és vérzéscsillapító

A folyamatosan szedett fogamzásgátló szerek hatékonyabbak a standard 28 napos születésszabályozó szereknél a petefészek működés gátlásában a kutatók szerint. A folyamatosan szedett tabletták emellett szignifikánsan javítják a magatartászavarokat és a fájdalmat.

2008.04.09 11:12medipress.hu

"Biológiailag bebizonyítottuk, hogy mind a petefészek, mind a méh belső falának gátlása is jobb és gyorsabb a folyamatos szedés mellett a ciklikusan szedett tablettákhoz képest. Nincs káros hatása a méhnyálkahártyára sem.”- közölte Dr. Richard Legro szülész-nőgyógyász professzor (Penn State Orvosi Egyetem), a kutatás vezetője. A standard 28 napos fogamzásgátló tabletták a természetes női menstruációs ciklust utánozzák, miközben megakadályozzák a terhességet. A standard dózis része 21 tabletta, amelyek az endometrium (a méh belső borítása) növekedését gátolják, valamint hét placebo tabletta.

A fogamzásgátlók folyamatos szedése hatékonyabb lehet számos betegség kezelésében is, ahol a petefészek folyamatos gátlása szükséges, például az akne, a hirsutizmus, a premenstruális szindróma, az endometriosis és a policisztás ovárium szindróma. Eddig azonban csak kevés részletes vizsgálat készült a tablettáknak a petefészek működésre gyakorolt hatásáról. Dr. Legro és munkatársai a folyamatosan szedett fogamzásgátlók hatékonyságát hasonlították össze a ciklikus tablettákéval. A kutatók 62 egészséges nőt követtek nyomon, akik közül véletlenszerűen választották ki, hogy ki szedjen ciklikusan és ki folyamatosan fogamzásgátlót hat hónapon át egy dupla vak vizsgálat során (sem a kutatók, sem a résztvevő nők nem tudták, melyik csoporthoz tartoztak). „Nyomon követtük a hüvelyi vérzést, az életminőséget, valamint a petefészek és az endometrium gátlását.”- magyarázta Dr. Legro. Kutatócsoportjának eredményei a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism legfrissebb számában jelentek meg.

A kutatók azt találták, hogy szignifikánsan csökkent a közepestől súlyosig megítélt vérzések napja azon nők között, akik folyamatosan szedték a fogamzásgátlókat. Ezen kívül náluk szignifikánsan csökkent a keringő és vizeletből kimutatott ösztrogén szintje, a teljes petefészek térfogat, valamint a tüszők mérete – ezek mind a petefészek csökkent aktivitásának biomarkerei – és kevesebb fájdalomról és magatartászavarokról számoltak be a ciklikus csoporthoz képest. Ugyanakkor, a vizsgálat eredményei szerint nagyobb áttörő vérzést, vagy folyást okozhat a folyamatos szedés.

Dr. Legro szerint, míg a nagyobb áttörő vérzés egy valóban kellemetlen mellékhatás, úgy tűnik, nincs hatással az életminőségre. „Ez egyike eme kutatás egyedi dolgainak. Az életminőség nem feltétlenül csökkent, mivel ki lett egyensúlyozva más területek javulásával, mint például a fájdalom vagy a hangulatingadozások.”- tették hozzá a Penn State kutatói.

Dr. Legro szerint a vizsgálat azt sugallja, hogy az áttörő vérzésnek sokféle mechanizmusa lehet, attól függően, hogy az illető ciklikus vagy folyamatos fogamzásgátló terápiában részesül. A ciklikus tabletták esetében a petefészek „visszatér az egyenletbe” a tablettamentes szünetben, a petefészek hormonok szekréciójának visszacsapásos emelkedéséhez vezetve, ami egyes esetekben áttörő vérzésekhez járulhat hozzá, magyarázta.

Az áttörő vérzés a „folyamatos” csoportban véleményünk szerint valószínűleg amiatt alakul ki, hogy a tabletta túl jó munkát végez a petefészek gátlásával, és a méh belső fala kicsit túl vékonnyá és törékennyé válik, így időről időre kisebb vérzés lép fel.”- tette hozzá Dr. Legro, akinek munkáját a Nemzeti Intézetek az Egészségért (NIH) támogatta.

A kutatás a folyamatos fogamzásgátlás terápiás lehetőségét is nyújtja, olyan krónikus állapotok kezelésére, mint a policisztás ovárium szindróma, az endometriosis és s premenstruális szindróma, ahol a petefészek vagy az endometrium gátlása kívánatos. Dr. Legro hozzáteszi, hogy más krónikus állapotok, mint a magasvérnyomás betegség vagy a cukorbetegség is folyamatosan van kezelve, nem három hétig a négyből.

A következő lépés olyan további vizsgálatok kivitelezése lesz, amelyek a folyamatosan szedett fogamzásgátló szerek kedvező kockázat-előny arányát bizonyítják be az ilyen betegségek terén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.