OMSZ

Szuperhősként ünnepelték az Országos Mentőszolgálatot a konyhaasztalon megmentett baba miatt

24 hetes újszülöttet élesztettek újra a mentők egy budapesti lakás konyhaasztalán, a megrázó történet futótűzként terjedt.

2016.07.27 07:30ma.hu
Országos Mentőszolgálat Facebook-oldal

Egy 24 és fél hetes magzatot élesztettek újra az Országos Mentőszolgálat kollégái nem mindennapi körülmények között. Mint Facebook-oldalukon írták, néhány nappal ezelőtt későn este a Központi Irányítócsoporthoz érkezett hívás, hogy a Fővárosban egy fiatal 24 és fél hetes kismama görcsöl. Bajtársaik hamar a helyszínre érkeztek, ahol a nagymama sírva szaladt ki, hogy a baba éppen most született meg és úgy látja, halott. Az ápoló és a gépkocsivezető befutottak a lakásba, ahol a sokkos állapotban lévő édesanya a fotelben ült, lába között köldökzsinóron élettelen gyermekével. A gépkocsivezető bajtárs értesítette a mentésirányítást, ahol telefonos munkatársuk riasztotta a Peter Cerny Koraszülött Alapítványt és a 72-es eset kocsit.

Országos Mentőszolgálat Facebook-oldal

Gyors vizsgálat után kiderült, hogy a baba nem lélegzik és szíve mindössze 60-nal vert, ami folyamatosan csökkent. A szakemberek a konyhaasztalon helyet csináltak az ellátáshoz, az újszülött melegítéséhez lámpát tettek a baba fölé és oxigén adása után a köldökzsinórt elvágták. Az anyukánál shockfektetést alkalmaztak és Dr. Kocsis Tibor szolgálatvezető főorvos telefonon történt segítség nyújtásával megkezdték a baba szájjal történő lélegeztetését, amelynek hatására szép lassan kúszott fel az újszülött pulzusa, majd a spontán légzése is elindult, végül megmozdult és gőgicsélt. Ekkorra már megérkeztek a Cerny Alapítvány munkatársai is, akik stabil keringéssel és légzéssel átvették az újszülöttet. A kiérkező 72-es esetkocsi munkatársai pedig a sokkos állapotban lévő fiatal anyuka szakszerű ellátását kezdték el. A mentősök az újszülött kisbabát és az édesanyát kórházban szállították és stabil állapotban átadták.

A mentésben résztvevő bajtársak: Papp Márió ápoló, Németh Péter gépkocsivezető, Léránt Dávid mentőtiszt, pesterzsébeti állomásvezető, Galkó Pál gépkocsivezető mentőtechnikus és Orosz Máté szakápoló, tiszthallgató.

A babának és az édesanyának jó egészséget és sok boldogságot kívánunk, az Országos Mentőszolgálat szakembereinek pedig gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.