Cukorbaj

Eltűnik a diabetikus jelzés - ezt az ötféle feliratot figyelje

Már nincs sok hátra, július 20-tól nemcsak a diabetikus fogalom tűnik el az élelmiszerek címkéiről, hanem a "cukorbetegek részére" és a "cukorbetegek is fogyaszthatják" jelölést is törölni kell.

2016.05.27 18:49ma.hu

A "diabetikus" élelmiszer jelölést megszüntető Európai Uniós rendelet 2013. július 20-án lépett hatályba, és 3 év türelmi időt adott a "diabetikus" élelmiszerek gyártóinak, forgalmazóinak arra, hogy felkészüljenek és átálljanak az új rendszerre. A jogszabályt 2016. július 20-tól kötelező alkalmazni.

A diabetikus jelzést ötféle felirat válthatja fel

1. Cukormentes - legfeljebb 0,5 gramm cukor lehet 100 gramm termékben.
2. Alacsony cukortartalmú - legfeljebb 5 gramm cukor lehet 100 gramm szilárd termékben.
3. Hozzáadott cukrot nem tartalmazó – ezek a termékek hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, de természetes módon lehet bennük cukor, például tejcukor vagy gyümölcscukor.
4. Csökkentett cukortartalmú (light) – ezt a jelölést arra használják, ha például egy keksz legalább 30 százalékkal kevesebb cukrot tartalmaz egy hozzá hasonló kekszhez képest.
5. Csökkentett szénhidráttartalmú - például lisztek vagy száraztészták.

Ezeket a kategóriákat már 2006-ban meghatározták, de használatuk nem volt kötelező, július 20-tól viszont nincs más lehetőség, a gyártóknak, a forgalmazóknak, a kereskedőknek és a vevőknek is alkalmazkodni kell az új helyzethez.

A Híradóban elhangzott: akik eddig a diabetikus jelzéssel ellátott termékeket keresték, azok a jövőben a "cukormentes" és a "hozzáadott cukrot nem tartalmazó" feliratú ételeket és italokat keressék. Ezek a termékek felelnek meg leginkább az eddig diabetikus kategóriába sorolt élelmiszereknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.