A curry segíthet a cukorbetegeknek

Együnk kurkumát a cukorbaj ellen

Egy friss thaiföldi tanulmány szerint egy a curry fűszerkeverékben talált összetevő segíthet megelőzni a diabétesz kialakulását.

2012.08.01 17:03ma.hu

A kutatók rájöttek, hogy azoknál a veszélyeztetett embereknél, akik naponta fogyasztottak kurkumint tartalmazó fűszereket, kisebb eséllyel alakult ki a diabétesz. A kurkumin az azonos nevű növény gyökeréből származó kurkuma összetevője.

Kilenc hónap alatt azoknál a prediabéteszes embereknél, akiknek a vércukorszintje abnormálisan magas volt és várható volt a 2-es típusú diabétesz kialakulása, ha napi szinten fogyasztottak kukrumint, kisebb eséllyel alakult ki a betegség.

A Thaiföldi Srinakharinwirot egyetem kutatója, Somlak Chuengsamarn azt javasolja: a kurkumin kivonatot hatékonysága miatt érdemes lenne a prediabéteszes páciensek kezelésében felhasználni. A 2-es típusú diabétesz magas vércukorszintje azért alakul ki, mert a betegek hasnyálmirigye nem tud elegendő inzulint termelni, ami szabályozná a vér cukorszintjét.

Hagyományosan az orvosok gyógyszerekkel és inzulininjekciókkal kezelik a diabéteszt. A betegséghez többnyire túlsúly, magas koleszterinszint, passzív életmód és rossz étrend kapcsolódik. 1980 és 2010 között a diabétesz pervalenciája 176%-kal nőtt, az amerikai CDC szerint. 12-ből 1 amerikai diabéteszes, ami összesen 25 millió embert jelent csak az Egyesült Államokban. Ha nem kezelik, a diabétesz veseelégtelenséghez, vaksághoz, szívproblémákhoz és idegkárosodáshoz vezethet. 2007-ben a diabétesz volt a hetedik számú halálok Amerikában.

A kutatók 235 prediabéteszes embert vizsgáltak meg, akik közül véletlenszerűen választották ki, ki kap kurkumint és ki placebót. 9 hónappal később a placebo csoport 116 tagjából 19-nél jelentkezett a diabétesz, míg a kukruminos csoportból egynél sem. A kutatók nem tudják pontosan miképpen véd a kurkumin a diabétesztől, de azt gyanítják a hasnyálmirigyben található inzulinkiválasztó béta-sejtek működését serkentette.

A pozitív eredmények ellenére a szakértők nem javasolják a kurkumin tartalék azonnali felhalmozását. Miképpen azt az Academy of Nutrition and Dietetics szóvivője, Constance Brown-Riggs elmondta, a kísérlet nem tartott elég ideig és kevés résztvevővel végezték el. Véleménye szerint a diabétesz kezelésében a hagyományos módszerek hatékonyabbak. “Nagyon ígéretesnek tűnik, de sok megválaszolatlan kérdés van még” - mondta el a kurkuminról Brown-Riggs.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.