Egészségügy

Nem rövidülnek a transzplantációs várólisták

479 alkalommal történt szervátültetés tavaly, de 679 új beteg került fel a várólistára.

2016.02.25 08:00MTI

Nem rövidülnek a transzplantációs várólisták, és nem is kerül fel rájuk mindenki, akinek új szervre van szüksége - írta az Országos Vérellátó Szolgálatra hivatkozva a Magyar Nemzet csütörtöki számában.

Tavaly 497 tüdő-, máj-, vese- vagy szívtranszplantációt végeztek Magyarországon, ám ugyanebben az időszakban 673 új beteg került fel a várólistákra - mondta Mihály Sándor, a szolgálat vezetője.

Magyarországon jelenleg 1145-en várnak új vesére, 118-an májra, 56-an szívre, 12-en tüdőre, de legalább háromszor annyi embernek lenne szüksége új tüdőre, mint ahányan a listán szerepelnek - fűzte hozzá.

Tavaly összesen 705 szervfelajánlás érkezett az Eurotransplantból, amelynek Magyarország 2011 óta tagja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.