A transzplantációs világranglista élén

Spanyolországban elvégezték a 100 ezredik szervátültetést

Ötven évvel az első szervátültetést követően elvégezték a 100 ezredik transzplantációt is Spanyolországban.

2016.02.24 20:22MTI
freedigitalphotos.net/teoty

A dél-európai ország 24 éve áll a transzplantációs világranglista élén, évről-évre itt történik a legtöbb ilyen beavatkozás. A 100 ezredik műtét egy veseátültetés volt a valenciai Hospital Dr. Peset kórházban.

Rafael Matesanz, a spanyol nemzeti transzplantációs szervezet (ONT) igazgatójának tájékoztatása szerint 10 esetből 6, veseátültetés, ebből a beavatkozásból több mint 62 ezret végeztek el eddig a spanyol orvosok. Új vesére kell a legtöbbet várni, átlagosan 15-18 hónapot.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy nem kell újabb 50 évet várni ahhoz, hogy megduplázzák a transzplantációk számát, mert az utóbbi években annyira felgyorsult a beavatkozások üteme, hogy 15 év múlva már elvégezhetik a 200 ezredik szervátültetés.

Tavaly minden eddiginél többen, összesen csaknem 4800-an kaptak új szervet, és ezzel új esélyt az életre - jegyezte meg.

Spanyolországra sok más országban példaként tekintenek, amelyhez hozzájárul az is, hogy a szervadományozási hálózatnak 186 kórház a része, és 43 intézményben tudják elvégezni a transzplantációkat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.