Összefügg a gyorskaja és a tüsszögés?

Durva: Fejletlenebb tüdeje van a gyorsételt fogyasztóknak?

Nem meglepő, hogy az amerikai és a kanadai tinédzserek többsége gyakrabban választja a hamburgert és a sült krumplit, mint a halat és a gyümölcsöt. Ám az meglepő lehet, hogy egy új felmérés szerint ezeknek a tinédzsereknek fejletlenebb a tüdejük...

2008.10.29 16:05ideal.hu

A Harvard School of Public Health és a Health Canada 2112 tizenévessel végezte el a tesztjét, és megállapították, hogy azoknak a tüdeje a leggyengébb, akik a legkevesebb gyümölcsöt és halat fogyasztják.

A vizsgálat alanyainak többségénél a napi gyümölcs-, zöldség-, E-vitamin- és omega-3 zsírsavbevitel nem éri el az ajánlott napi mennyiséget.

A vizsgált 18 év alattiak kb. 20%-a szenved rendszeresen megfázástól, tüsszögéstől, asztmától és krónikus hörghuruttól.

A legkevesebb E-vitamint fogyasztók között volt a legtöbb asztmás. A dohányosok természetesen négyszer olyan gyakran tapasztalnak ilyen jellegű tüdőbántalmakat.

A kutatók kimutatták, hogy a dohányzás és a vitaminhiány hétszeresére növelte a krónikus bronchitis kialakulásának rizikóját.

Egyébként olyan területeken végezték a felmérést - külvárosban, vidéken -, ahol a légszennyezés nem befolyásolta a kamaszok egészségi állapotát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.