2000 forint egy tüdőszűrés

Félreértések a tüdőszűrés körül

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerint valószínűleg nem a jogszabályoknak megfelelően járt el az a XV. kerületi tüdőgondozó, ahol kétezer forintot kértek egy 30 év alatti betegtől arra hivatkozva, hogy nem fogadják el a háziorvos által kiállított, tüdőszűrő vizsgálatra vonatkozó beutalót.

2008.08.27 17:04MTI

A tüdőgondozóban arra hivatkoztak, hogy július 1-től megváltozott a rendelet, és tüdőszűrő vizsgálatra 30 év alattiak csak üzemorvos által adott beutalóval mehetnek. Erre egy kiragasztott tájékoztató is felhívja a figyelmet. A kartonozóban kifüggesztett árlista alapján az üzemorvosi beutaló hiányában kétezer forint a vizsgálat díja. 

Az MTI megkeresésére szerdán az OEP sajtóirodája azt közölte: ilyen rendeletmódosításról nem tudnak, így valószínűleg nem a jogszabályoknak megfelelően járt el a szolgáltató, amikor nem fogadta el a háziorvosi beutalót és elkérte a betegtől a kétezer forintot. Hozzátették: életszerűtlen lenne az a rendelkezés, hogy 30 év alatt csak üzemorvosi beutalóval lehetne tüdőszűrésen részt venni. Az egészségbiztosító tájékoztatása szerint a tüdőszűrés akkor ingyenes, ha az ÁNTSZ azt járványügyi helyzet miatt kötelezően elrendeli, továbbá, ha a háziorvos a beteg vizsgálata során szükségesnek tartja egy esetleges tbc-s fertőzés meglétének kizárását és ezért a beteget beutalja a tüdőgondozóba, ahol a kapott beutaló alapján a vizsgálatot elvégzik.
 
Mindazon esetekben, amikor nem az előzőekben leírtak alapján - járványügyi okból kötelező szűrés, vagy beutalóval diagnosztikai célt szolgáló szűrés - kerül sor a szűrésre, a szűrés térítésköteles az azon résztvevő számára. Az OEP közölte azt is, hogy hasonló esetekben a beteg az Egészségbiztosítási Felügyelethez fordulhat panasszal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.