Trinken

Ezt biztosan nem tudta a fröccsről

Kedvelte Krúdy Gyula, Móra Ferenc és József Attila is. Nagy melegben különösen jólesik az embernek. Bár régen inkább fehérborból készítették, ma már egyre kedveltebbek a rozéfröccsök is. A szódából és borból készült ital idén októberben bekerült a hungarikumok közé.

2015.11.29 15:23ma.hu
MTI Balogh Zoltán

A fröccshöz bor és szóda kell, de nem mindegy, milyen arányban - írja a hirado.hu.

Talán nincs még egy olyan italunk, amelyet annyiféleképpen lehet elkészíteni, mint a fröccsöt: kisfröccs, nagyfröccs, hosszúlépés, házmester, viceházmester, házőr, lakófröccs, almafröccs, és még az alkoholmentesek is - hosszú a sor.

A bort már évezredek óta keverték vízzel. A szóda elterjedése Magyarországon Jedlik Ányos győri bencés tanárnak köszönhető, akinek nevéhez a szikvíz nagyüzemi előállítása köthető. A fáma úgy tartja, hogy bor szódával keverve először 1842-ben, a fóti szüret alkalmával került az asztalra.

Egy szüretelő társaságban Vörösmarty Mihály is megjelent, majd megírta a Fóti dalt. Jedlik Ányos ott mutatta be a jelenlévőknek - mások mellett Kossuth Lajosnak is -, hogy miként fest a bor szódával - mesélte Németh Tibor, a győri Rotary Club elnöke a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Jedlik spriccernek nevezte, aminek minden rendes német mondaná. Ez persze nem nagyon tetszett Vörösmartynak, és ő találta ki a nagyon találó hangutánzó szót, a fröccsöt - tette hozzá.

A fröccs fogyasztásának kultúrája 1842 óta sokat változott. Míg régen inkább fehérborokat kevertek szódával, addig ma már a rozékból is szívesen kérnek fröccsöt.

A csongrádi borvidéken a pozsonyi fehér és a kövidinka volt az igazi fröccsbor - magyarázta a műsorban Ungerbauer Anikó dél-alföldi szőlész. E borok könnyedek voltak, az alkoholtartalmuk nem magas, viszont nagyon kellemes a savasságuk. Manapság egyre divatosabbak a könnyedebb, rizling típusú fehérek vagy a zöldveltelini. Az alföldi borvidékek látják el Magyarország borfogyasztásának 60 százalékát - hívta fel a figyelmet.

Hasonló a tapasztalata Illés Tamásnak is, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet marketing- és kereskedelmi vezetőjének. Az esetek többségében Pannonhalmán éppen ez a kétfajta fröccs igazán kelendő: olasz- vagy rajnai rizling, továbbá rozé. Szerinte a divat mellett szükséglet is a fröccs, a nyári nagy melegben ugyanis jót tesz, ha nem tisztán fogyasztja az ember a bort, hanem vele együtt párhuzamosan hidratálja is a szervezetet. A szikvízzel egy kicsit pezsdíti is az ember a testét-lelkét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.