Jön a jó idő, elő a szódásüveggel!

Fröccsre magyar!

Ahogy a franciák a pezsgőjükről, az olaszok a tésztáikról, a németek a káposztájukról, úgy a magyarok a fröccsükről ismertek (és persze a "goulash"-ról). Vagy legalábbis lehetnének - igazi hungaricumról van szó, mely már határainkon túl is átterjedt, mégsem kap elég figyelmet itthon. Tudta például, miből áll a Medgyessy-fröccs?

2011.07.31 20:18Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A minap tartotta idei, fröccsnépszerűsítő programjának indító sajtótájékoztatóját az Agrármarketing Centrum (AMC) a nyolcadik kerületi Móricz téren, ahol Hajós András is igyekezett népszerűsíteni a hazai ivókultúrától elválaszthatatlan, bár talán még mindig kevesek számára ismert fröccsözést. Hajós tavaly vált a Közösségi Bormarketing Alap megbízásából fröccsmesterré - ezt a hagyományt folytatja a népszerű zenész és komikus. Ahogy tavaly, úgy idén is számos helyen áll meg a 37 éves Volkswagen T2 „fröccsbusz” (lásd képünkön), egész augusztusban keresztül-kasul járja az országot, állomásain mozgó fröccskimérésként a helyi borokból készült frissítővel látja el a szomjazókat – ezzel egyben az adott régió borait is népszerűsíti természetesen. A tavalyi kampánysorán a Fröccsbusz több mint kétezer kilométert tett meg és mintegy ezer palack bort dolgozott fel fröccsnek.
 
„A nyári hőségben a fröccs fiziológiai mentőmellényként is funkcionál amellett, hogy erős ellensúlya lehet a helyenként már-már kóros borsznobizmusnak.” – kampányolt Hajós András a kultikus frissítő mellett - „A fröccsben az az egyik legszebb, hogy mindenki megtervezheti a saját, egyedi fröccsét.”


Többszáz éves hagyomány

A fröccs története a 19. században kezdődött, a legenda szerint Fáy Ádám fóti pincéjében. Állítólag ide hozta el 1842-ben első szódavizes palackját Jedlik Ányos. Úgy tartják, a jeles eseményen Vörösmarty Mihály is jelen volt, aki a németes spriccer kifejezés helyett a szódás bornak a fröccs nevet adta.

A fröccs elnevezés vélhetően a szikvízgyártás iparosodását követően, csak az 1800-as évek végén terjedt el. A fröccsöt egyesek a „hungarikum”, mások a „monarchikum” kifejezéssel illetik. Német nyelvterületen ma is találkozunk vele Gemischt, Weinschorle vagy Sauergespritzter néven, de az a változatosság, amely a keverési arányokat és az ehhez kapcsolt neveket illeti, igazi magyar kultuszital, sőt „kultúrital” rangjára emeli a fröccsöt.
Jó fröccsöt csak szódavízzel lehet készíteni. A magyarok tudós papja, Jedlik Ányos 1826-ban ért el újszerű eredményeket e téren, amikor a távolról szállított balatonfüredi ásványvizet egy friss, mesterséges szénsavas vízzel, a szódavízzel helyettesítette. Ezzel alapozta meg a magyar szikvízipar történetét. A szódavíz gyártását Jedlik Ányos unokaöccse kezdte meg 1841-ben.
Fröccsök

Az AMC kampánya igyekszik rávilágítani, hogy jó fröccsöt csak jó borból lehet készíteni - ha a szőlőből készült nedű minősége hagy kívánnivalót maga után, akkor azt a szóda csak kiemeli. Ha azonban megvan az alapanyag - ami lehet fehér, rozé vagy vörösbor -, akkor számos variációs lehetőség áll a szomjúhozó rendelkezésére. Azért igazán pompás ital, mert mindig hozzá lehet igazítani az éppen aktuális hangulathoz - több borral erősebb fröccsöt kapunk, gyengébbre keverve pedig akár egész éjszaka fenntarthatja a kellemes hangulatot (no és a vesék átmosása sem fog megártani).

Fröccsformák

Nézzünk hát néhány népszerű és kevésbé közismert fröccsformát! A lista átböngészésével választ kaptunk, miből is áll a Medgyessy-, az Angol-Magyar fröccs vagy az Ampulla :)
 
- Bakteranyós: 2,5 deci bor + 2,5deci szódavíz.
- Távolugrás: 1deci bor + 9 deci szódavíz.
- Kisfröccs: 1 deci bor + 1 deci szódavíz. Fütty vagy Rövidlépés néven is ismert, merthogy gyorsan, egy "füttyre" ihatta meg a szomjazó - József Attila szerint. Nevezik Kis pirosnak is, ha vörösborból készül.
- Nagyfröccs: 2 deci bor + 1 deci szódavíz. Más néven Hajtás vagy Húzás, mert egy hajtásra, vagy húzásra lehetett a gallér mögé küldeni - írta Móra Ferenc.
- Hosszúlépés: 1 deci bor + 2 deci szódavíz. Más néven Fordított.
- Házmester: 3 deci bor + 2 deci szódavíz.
- Viceházmester: 2 deci bor + 3 deci szódavíz.
- Háziúr: 4 deci bor + 1 deci szódavíz. Egyes helyeken Bivalycsók vagy Nagy házmester, máshol Tömbházmester.
- Lakófröccs: 1 deci bor + 4 deci szódavíz. Másként Kis házmester.
- Krúdy-fröccs: 9 deci bor + 1 deci szóda. Az író szerint ilyen arányban a víz "megnevetteti" a bort.
- Sóherfröccs: 1 deci bor + 9 deci szóda. Nevezik Távolugrásnak is. Sóher, mert a 9 deci szódához az 1 deci bor megy "ízesítőnek".
- Deák bólé: a Sóherfröccs egy fajtája. Nagyon kevés alkohol megcsapatva nagyon sok szódavízzel, a szarvasi főiskolások receptje alapján.
- Ampulla: klasszikus arányokban szemmértékre keverhető hűsítő ital, másfél literes pillepalackban, csak elvitelre.
- Góré fröccs: egy pohár (1 deci vagy 2 deci) borhoz pont egy spriccentésnyi szódavíz kerül, amennyi még pohárban elfér. Nevezik Ijesztettnek is, mert a szódával épp csak megijesztjük a bort.
- Polgármester: 6 deci bor + 4 deci szóda.
- Alpolgármester: 4 deci bor + 6 deci szóda
- Diákfröccs: a pohárnyi szódavízhez épp csak hozzálöttyintünk egy kevés bort.
- Színészfröccs: igen szegény ital, Krúdy szerint: 2 deci szódavíz, az is "langyosan".
- Mafla vagy Maflás: 0,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz.
- Csatos: 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz. Az elvitelre, vagy üvegbe mért fröccsök másik fajtája, pont egy kristályvizes üvegnyi - így könnyen haza lehetett vinni.
- Lámpás: 1,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz. Az elvitelre vagy üvegbe mért fröccsök másika. Aki ilyet ivott, lámpással kereshette a józanságát - írta róla egy elbeszélésében Babay József.
- Angol-magyar: 6 deci bor + 3 deci szódavíz, az emlékezetes mérkőzés tiszteletére. Nevezik Wembley-fröccsnek vagy Puskás-fröccsnek is, ekkor azonban olaszrizlingből kell készülnie.
- Avasi fröccs: 7 deci bor 3 deci szódával.
Aranylövés: jéghideg rozéfröccs, speciálisan kánikulai napokon. Általában a nagyfröccs arányait követi, de más kivitelben is illethető ezen a néven, a lényeg az alkalom.


Fröccsök kicsit másképp

- Újházy fröccs: szóda helyett kovászos uborka leve. A névadó, híres színész szódavíz helyett kovászos uborka levével hígította a bort. Egyesek szerint a macskajaj hatásos gyógyszere, mások azért választották, mert ezzel szerintük több bort lehet meginni a berúgás kockázata nélkül. Ezek szép legendák, igazságtartalmuk vajmi kevés.
- Málnás fröccs: fehérbor málnaszörppel és szódavízzel. Más néven Kagál.
- Kagál: a fröccs legfontosabb karakterét, üdítő savanykásságát enyhítendő találták fel az egy teáskanál málnaszörppel való dúsítást. Sokféle neve van, az egyik a Kagál. Nevét annak a század eleji asztaltársaságnak az emlékére kapta, amely a pesti Ráday utcában, bizonyos Bálóné vendéglőjében volt honos hétfő esténként. Az asztaltársaság tagjai a Borsszem Jankó című élclap szerkesztőségéből kerültek ki.
- Kass vagy Tisza fröccs: szegedi találmány a vörösbor pezsgővel. A pezsgős fröccs Kass vagy Tisza néven a múlt század eleji szegedi művész asztaltársaságoktól indult hódító útjára.
- Matrózfröccs: semmi köze a borhoz – korsó sör mellé 1 deci rumot szervíroz a pincér.
- Postásfröccs: Ehhez sem kell a bor: ha ilyet kér valaki, dupla feketét tesznek elé rummal.

Elrettentő példaként felsorolunk néhány "speciális" fröccsöt

- Maci: vörös kisfröccs + málnaszörp.
- Deák bólé: nagyon kevés alkohol megcsapatva sok szódavízzel.
- Instant fröccs: egy szódásszifon bor + patron.
- Tömbházmester: vannak, akik a háziúrral azonosítják, vannak, akik a lakófröccsel, de vannak olyanok is, akik 3 darab házmestert értenek alatta.
- Kisvadász (boroskóla, VBK, boxos): 1 deci bor + 1 deci kóla.
- Nagyvadász (boroskóla, VBK, boxos): 2 deci bor + 1 deci kóla.
- Medgyessy-koktél (boroskóla, VBK): 3 deci bor + 2 deci kóla (3/2-es).
- Lórúgás: 1 rész brandy egy rész kólával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.