Hosszútávon is segíthet az immunterápia

Tényleg van tartós megoldás az allergiára?

A külföldi szakirodalmat a hazai tapasztalatok is igazolják - derült ki két hazai allergológus szakorvos felméréséből. Az elvégzett kezelések eredményét összesítve látható, hogy egy évvel az immunterápia befejezését követően sem tértek vissza az allergiás tünetek.

2015.03.07 16:00ma.hu

Gyerekeknél és felnőtteknél is eredményes

A Clinical & Experimental Allergy folyóiratban 2003-ban jelent meg egy beszámoló az allergiás asztmás gyermekeken végzett immunterápia hatásáról. A tanulmány szerint az átlagosan 8,5 éves gyermekek körében a 10 éves nyomonkövetés során jelentősen csökkent az asztma tüneteinek súlyossága és a gyógyszerhasználat is.

2010-ben a Journal of Allergy and Clinical Immunology hasábjain egy hasonlóan eredményes kutatásról olvashattunk. A 257 résztvevő közül az allergén-specifikus immunterápiával kezelt betegek a három éves kezelés alatt a tünetek jelentős csökkenéséről számoltak be. A tünet és gyógyszermentes napok tekintetében, a kezelés befejezését követő egy évben is jelentős különbségeket mutattak a kontroll csoporthoz képest.

Itthon is biztató eredmények születtek

Az allergén immunterápiát 108 betegnél – átlagéletkor 38,2 – alkalmaztuk, a kontrollcsoportban, 66 fő esetében a hagyományos tüneti szerekkel zajlott a kezelés. A betegek többsége – közel 80 százalék – mindkét csoportban parlagfű-allergiás – mondja dr. Balogh Katalin allergológus, aki dr. Mohácsi Edittel, a Szent János Kórház allergológusával közösen értékelte a betegek eredményeit.

A betegek 3 éven keresztül az allergén növény virágzásához köthető időszakban, szezon előtt és alatt kaptak kezelést. Parlagfű-allergiások esetében például ez hat havi kezelést jelent, átlagosan májustól októberig. Az allergén immunterápia során a betegek cseppek formájában annak az allergénnek a magas fokban tisztított kivonatát szedték – szigorúan ellenőrzött adagolással –, amire allergiásak voltak. A szervezetük így hozzászokott az allergénhez, és az a kezelés előrehaladtával egyre kevésbé okozott tüneteket.

Parlagfű (Fotó: Wikipedia)

Kevesebb tünet, kevesebb gyógyszer

Az orr- és szemtünetek terén, vagyis minden vizsgált tünet vonatkozásában tapasztalt javulás a kezelés első évében a legintenzívebb. A kezelés hosszútávú eredményességét igazolja, hogy a betegek beszámolója alapján a tünetek intenzitása a kezelés befejezését követő első évben is alacsony maradt. A tünetek csökkenését a tüneti szerek használatának visszaesése is követte.

A betegeknek egyre kevesebb tüneti szerre volt szüksége: a kezelés előrehaladtával csökkent a tabletta, orrspray és szemcsepp használata is. Az eredmények pedig ez esetben is tartósnak bizonyultak.

Parlagfű-allergiás?

Az allergén immunterápia tehát valóban képes hosszútávon enyhíteni az allergiás tüneteket, és ezzel párhuzamosan csökkenteni az allergia-ellenes tüneti készítmények alkalmazását. A kezelés emellett a betegek életminőségének jelentős javulását eredményezi.

Az immunterápiával kapcsolatban lényeges információ, hogy a hagyományos tüneti kezelésekhez képest jóval korábban, az allergén növény virágzását megelőzően kell kezdeni. Parlagfű-allergia esetén a szezonális kezelés kezdete a pollenszórás előtt 4, de legalább 2 hónappal ajánlott, tehát ez esetben a kezelést célszerű legkésőbb májusig megkezdeni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.