Új felfedezést tettek a kutatók

A depresszió igazából egyfajta allergiás reakció?

Egyre több tudós véli úgy, hogy a depresszió az eddigi vélekedéssel ellentétben nem annyira mentális probléma, mint a testünk egy speciális reakciója bizonyos ingerekre - mint egy allergia.

2015.01.05 18:00ma.hu

A depresszió nem mentális betegség, mint ahogy eddig gondolták, hanem egy testi probléma, tulajdonképp olyan, mint egyfajta allergia, csak mentálisnak tűnik - erre a megállapításra jutott néhány tudós Amerikában, és egyre többen csatlakoznak hozzájuk. A Los Angeles-i California Egyetemen dolgozó George Slavich klinikai pszichológus szerint a depressziót legalább annyira fizikai betegségként kell kezelni, mint amennyire lelkiként, és a Guardian című lapnak nyilatkozva azt is leszögezte, hogy nem is hajlandó többé kizárólag pszichiátriai állapotként beszélni róla. "Nem a pszichológia része, hanem egyenlő arányban tartalmazza a biológiai és a fizikai egészséget" - tette hozzá a kutató.

Fotó: freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

Az új elmélet azon alapul, hogy amikor megbetegszünk, mindannyian "nyomorúságosnak" érezzük magunkat, és ezzel nem is nagyon lehet semmit tenni, míg a betegség véget nem ér. Márpedig ezek a tünetek rendkívül hasonlóak a depresszió tipikus tüneteihez, és ezért a tudósok egyre inkább hiszik, hogy a valódi fizikai betegség által okozott levertség és a depresszióban ismert tüneteket egyaránt a gyulladásos folyamatok okozzák. Ilyenkor az immunrendszer védekező üzemmódba kapcsol, és mint egy valódi fertőzésnél, ugyanazt a citokinek családjába tartozó fehérjét kezdi termelni, ami az agyban a betegség idején fennálló tüneteket okozza.

A citokinekről és a gyulladásos folyamatokról ráadásul már korábban is bebizonyosodott, hogy jelentősen megemelkednek a depresszió és a bipoláris zavarok során - folytatta Slavich professzor -, viszont csökkennek azokban az időszakokban, amikor a betegség is alábbhagy és nem keseríti meg annyira az ebben szenvedő életét. A londoni Kings College pszichiátere, Carmine Pariante is osztja az amerikai kutató véleményét, és hozzáfűzte, hogy szakmai körökben azt remélik, hogy az elkövetkező 5-10 éven belül kifejleszthető az a vérvizsgálat, amelynek segítségével mérni lehet a depresszióban szenvedők gyulladásos szintjét, és a kezelést is ennek megfelelően dolgozhatják ki.

A teljes vérvizsgálatra tehát még várni kell, de biztató eredménynek tűnik, hogy a kutatók egy ujjbegyből vett vércseppből máris nyomon tudják követni a gyulladást - tette hozzá a Metro című brit lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.