"Mindhárom gyermekem placentáját megettem"

Nyers placentát evett, hogy ne legyen depressziós

Tudja, hogy meglehetősen bizarr, mégis szilárd meggyőződése az anyának, hogy szülés után az első, amit meg kell ennie, az a placenta, ráadásul nyersen, mert úgy hat igazán.

2014.09.08 10:00ma.hu

Amikor a most háromgyermekes anyuka, Jennifer Bulcock életet adott az első fiának, meglehetősen szokatlan étellel igyekezett visszanyerni a szülés során elvesztett energiáit: egy tányér placentát rágcsált el szép komótosan. "Lenéztem az újszülött kisfiamra, és elvarázsolt minden pillanat, ahogy első alkalommal megszoptattam. A drága kis testének minden porcikáját szemügyre vettem, és éreztem a megbonthatatlan köteléket, ahogy első alkalommal anya lettem. De amint Alfie végzett, és gondosan elhelyeztem őt a mellettem lévő babaágyon, más feladatom volt" - meséli a 31 éves asszony.

"A férjem, Toby a kezembe nyomott egy tányért. Nem szendvics volt rajta, vagy valami kiadós étel. A placenta volt rajta, ami csak percekkel korábban jött ki belőlem. Apró darabokra vágta a sötétvörös, nyers szervet, amivel tele lett a tányér, ez volt az én első szülés utáni étkezésem."

Bár a placenta elfogyasztása nem ismeretlen a természetes szülés hívei közt, a legtöbben kiszárítva, majd porrá őrölve keverik bele valami egyéb ételbe, így szinte fel sem tűnik, de a merészebbek is megfőzik vagy megsütik valamilyen módon. Jennifer azonban a nyers változatra esküszik, mondván, bármilyen feldolgozás során az értékes tápanyagok jelentős része elvész, még a kiszárítással is lebomlanak egyes összetevők. Így hát nekilátott a lehető legkisebb átalakításon átesett nyers falatoknak és komótosan elrágcsálta az egészet.

Fotó: freedigitalphotos.net/Stuart Miles

"Felvettem egy darabot és a számba tettem. Véres és szivacsos volt az íze, mint a májnak. De még mielőtt túl sokat gondolkoztam volna rajta, leöblítettem egy korty narancslével. Aztán ezt a mozdulatsort ismételgettem, míg minden falat le nem ment, és a tányéron már csak némi csöpögő vér maradt. Milyen volt? - kérdezte a tűzoltó férjem, amire azt feleltem: különöse, de jó."

A nő tisztában van vele, hogy a legtöbb ember furcsállja ezt a lépését, de úgy hallotta, hogy a néphiedelem szerint a nyers placenta segíthet csökkenteni a szülés utáni depressziót, sőt, a korábban meglévő, súlyos premenstruációs szindróma tüneteit is enyhíti. "Hajlandó voltam kipróbálni bármit, nem számított, hogyan viszonyulok hozzá!" - mondja. Persze egy bába ellenőrizte az állapotát, de mivel nem látott semmi okot, hogy megtiltsa a placenta megevését, Jennifer megtette.

Úgy véli, az elfogyasztott placentának nagy szerepe volt abban, hogy bár egy héttel a szülés után emlőgyulladást kapott és az egyik mellén kialakult tályog miatt kórházba került, mégsem lett depressziós. "Szóval ugyanezt megismételtem a második fiam, Ben, és a lányom, Jessica születése után" - meséli a most 7, 5 és 3 éves gyermekek édesanyja. "Amikor később elmeséltem a családnak és a barátaimnak, elég furcsán néztek rám, de annak ellenére, hogy senki mást nem ismertem, aki megette volna a saját placentáját, mégis olyasmi volt ez nekem, amit nagyon fontosnak tartottam, és sem táplálkozási, sem egyéb orvosi oka nem volt, ami megakadályozzon ebben."

Jennifer elismeri, hogy nem tudja, valóban ez segített-e neki megakadályozni a szülés utáni depressziót, vagy csupán lelki okai voltak, de az biztos, hogy minden gyermeke első néhány évét igazán értékesen töltötték. "Mást nem is kérhettem volna" - vallotta be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.