Van egy jó hírünk a kávézás rajongóinak
A kávéivás megvédi a DNS-ünket
Kávérajongó? Van egy jó hírünk: jót tesz szervezetével, ha rendszeresen fogyaszt a felpörgető nedűből. A mértékletesség persze nem árt, de a legújabb kutatások igazolták DNS-védő funkcióját.
2015.02.18 17:00ma.huEgy új, a német Kaiserslauterni Egyetem tudósai által végzett kutatás rávilágított, hogy a kávéfogyasztás igenis pozitív tulajdonságokkal bír az emberi szervezet számára. Bizonyos fajták ivásával megvédhetjük örökítőanyagunkat: a kutatók rájöttek, hogy azok, akik rendszeresen magukhoz vesznek a barna folyadékból, kevesebb DNS-károsodással kell szembenézzenek azokhoz képest, akik tartózkodnak a koffeintartalmú ital fogyasztásától. Noha a vizsgálat kisszámú, csak férfiakból álló csoporton zajlott le, igazolta azoknak a korábbi kutatásoknak a megállapításait, melyek szerint a kávézás megvédi a DNS károsodását okozó oxidatív sérüléstől a sejteket.
Régóta kutatják már a kávébabok és a lefőzött kávé emberi szervezetre gyakorolt hatását, hiszen jó ideje gyanítja az orvostudomány, hogy egyes hatóanyagai pozitívan befolyásolják a szervezet működését. Különösen, ami a klorogénsavakat illeti, ezek ugyanis antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Például a CQA (caffeoylquinic sav) növeli a sejtekben levő antioxidáns enzimek mennyiségét és hatékonyan lép fel a szabadgyökök ellen. Utóbbi, noha szükség van rá a szervezet működése szempontjából, túlságosan nagy mennyiségben komoly pusztítást tud véghezvinni a testben, képes a DNS roncsolására is.
És itt lép be a képbe a kávéfogyasztás hatásossága: csökkenti ezt a fajta oxidatív stresszt a fehérvérsejtekben, ezzel hatékonyabbá, erősebbé téve az immunrendszer működését. A maximális hatékonyság eléréséhez egy 84 férfiből álló csoport felét itatták napi szinten 7,5 deciliternyi speciálisan pörkölt Arabica kávéval négy héten keresztül. A kontrollcsoport ugyanezen idő alatt csupán - ugyanennyi - vizet kapott. Minden résztvevőt arra kértek, hogy étkezési szokásainak megosztása mellett tartózkodjon más, koffeintartalmú termékek fogyasztásától. Emellett rendszeres időközönként vérmintákat is vettek tőlük; két órával a folyadék elfogyasztását követően.
A tanulmány kezdetén mindkét csoport vérében nagyjából azonos mennyiségű DNS-sérülést mértek a kutatók. Ahogy haladt előre a kísérlet, a kontrollcsoport körében nőtt ennek szintje, a kávéfogyasztók körében azonban csökkent a mértéke. Végül összességében 27 százalékos különbséget állapítottak meg, ami jelentős eltérés ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk.
Mindez persze nem jelenti azt, hogy pusztán a kávéivás egészségessé tesz, de a tesztek szerint hatásos védelmet jelenthet a szabadgyökökkel szemben. Ezzel pedig elodázhatja azokat a betegségeket, melyek az oxidációs a folyamat miatt alakulnak ki a szervezetben.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 1:30 Esküt tettek Tatán a PzH 2000 önjáró lövegek kezelői
- 0:30 BKK: vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás
- 23:30 A L'Oréal 8,3 százalékkal növelte árbevételét az első negyedévben
- 22:30 Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek
- 21:30 Bakondi György: a migrációs paktum kudarcra van ítélve
- 20:50 Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen
- 19:44 Az EU szankciókat vezet be szélsőséges izraeli telepesek ellen Ciszjordániában
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06