Van egy jó hírünk a kávézás rajongóinak

A kávéivás megvédi a DNS-ünket

Kávérajongó? Van egy jó hírünk: jót tesz szervezetével, ha rendszeresen fogyaszt a felpörgető nedűből. A mértékletesség persze nem árt, de a legújabb kutatások igazolták DNS-védő funkcióját.

2015.02.18 17:00ma.hu
Freedigitalphotos tiverylucky

Egy új, a német Kaiserslauterni Egyetem tudósai által végzett kutatás rávilágított, hogy a kávéfogyasztás igenis pozitív tulajdonságokkal bír az emberi szervezet számára. Bizonyos fajták ivásával megvédhetjük örökítőanyagunkat: a kutatók rájöttek, hogy azok, akik rendszeresen magukhoz vesznek a barna folyadékból, kevesebb DNS-károsodással kell szembenézzenek azokhoz képest, akik tartózkodnak a koffeintartalmú ital fogyasztásától. Noha a vizsgálat kisszámú, csak férfiakból álló csoporton zajlott le, igazolta azoknak a korábbi kutatásoknak a megállapításait, melyek szerint a kávézás megvédi a DNS károsodását okozó oxidatív sérüléstől a sejteket.

Régóta kutatják már a kávébabok és a lefőzött kávé emberi szervezetre gyakorolt hatását, hiszen jó ideje gyanítja az orvostudomány, hogy egyes hatóanyagai pozitívan befolyásolják a szervezet működését. Különösen, ami a klorogénsavakat illeti, ezek ugyanis antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Például a CQA (caffeoylquinic sav) növeli a sejtekben levő antioxidáns enzimek mennyiségét és hatékonyan lép fel a szabadgyökök ellen. Utóbbi, noha szükség van rá a szervezet működése szempontjából, túlságosan nagy mennyiségben komoly pusztítást tud véghezvinni a testben, képes a DNS roncsolására is.

És itt lép be a képbe a kávéfogyasztás hatásossága: csökkenti ezt a fajta oxidatív stresszt a fehérvérsejtekben, ezzel hatékonyabbá, erősebbé téve az immunrendszer működését. A maximális hatékonyság eléréséhez egy 84 férfiből álló csoport felét itatták napi szinten 7,5 deciliternyi speciálisan pörkölt Arabica kávéval négy héten keresztül. A kontrollcsoport ugyanezen idő alatt csupán - ugyanennyi - vizet kapott. Minden résztvevőt arra kértek, hogy étkezési szokásainak megosztása mellett tartózkodjon más, koffeintartalmú termékek fogyasztásától. Emellett rendszeres időközönként vérmintákat is vettek tőlük; két órával a folyadék elfogyasztását követően.

A tanulmány kezdetén mindkét csoport vérében nagyjából azonos mennyiségű DNS-sérülést mértek a kutatók. Ahogy haladt előre a kísérlet, a kontrollcsoport körében nőtt ennek szintje, a kávéfogyasztók körében azonban csökkent a mértéke. Végül összességében 27 százalékos különbséget állapítottak meg, ami jelentős eltérés ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy pusztán a kávéivás egészségessé tesz, de a tesztek szerint hatásos védelmet jelenthet a szabadgyökökkel szemben. Ezzel pedig elodázhatja azokat a betegségeket, melyek az oxidációs a folyamat miatt alakulnak ki a szervezetben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.