Szatyor, pillepalack, kannák, papucsok és egyebek

Tudja, mennyi műanyag szemét landol a tengerekben?

Egészen pontos számot kaptunk arra vonatkozóan, hogy mennyi műanyaghulladékot juttatunk minden évben a világ tengereibe, óceánjaiba. Megdöbbentő adat kattintás után.

2015.02.14 11:00ma.hu
Freedigitalphotos sixninepixels

Konzervatív becslések szerint 4,8, pesszimistábbak szerint 12,7 millió tonna műanyag kerül évről évre a világ tengereibe, óceánjaiba. Ezt a UC Santa Barbarai National Center for Ecological Analysis and Synthesis kutatói tették közzé nemrég, felhívva a figyelmet az ökológiai katasztrófára.

Annak érdekében, hogy pontosan tájékozódhassunk arról, honnan is érkezik ez a töménytelen mennyiségű hulladék, a kutatók több terület - oceanográfia, hulladékkezelés, műnyagtudományok - szakértőivel együttműködve összegezték az adatokat. Ennek során kiderült, hogy 8 millió tonnányi műanyaghulladék - vagyis a két szélsőérték átlaga - nagyjából 34-szer akkora felületet fed le, mint Manhattan szigete (ne feledjük, amerikai a kutatás). És hogy képbe kerüljünk, mennyi is az a 8 millió tonna: 1961-ben a világ teljes műanyagtermelése tett ki ennyit!

A kutatócsapat 192, parttal rendelkező ország szennyezési mintáját vizsgálta meg, majd számításba vette az egyes államok hulladékkezelő rendszerének infrastrukturális állapotát. Ezután meghatározták, hogy a rosszul kezelt műanyag szemét mekkora része juthat bele a vizekbe (ez volt egyébként a legnagyobb bizonytalansági tényező az egész kutatásban).

Végül, a számok összegzésével nyilvánvalóvá vált, mely országok jelentik a legnagyobb veszélyt e tekintetben a Föld vizeire. Kiderült, hogy mindössze húsz ország "hozza össze" a teljes szennyezés 83 százalékát, de ezek közül is kiemelkedik Kína, mely egymaga 3,5 millió tonnányi "tengerszemetet" termel évente. Ehhez képest a huszadik helyet megszerző amerikaiak 110 ezer tonnás éves teljesítménye eltörpül.

A térkép, ami újra (majdnem) összehozta az Osztrák-Magyar Monarchiát (forrás: UCSB)

Mit lehet tenni a jelenség ellen? Nos, több tekintetben is könnyen és gyorsan előreléphetnénk. Egyrészt a csomagolóanyagokban a lehető legkisebbre kellene szorítani a műanyagok tömegét, amivel még úgy is csökkenthető lenne a szennyezés mértéke, ha semmilyen egyéb paraméter nem változik. Ha ezt kombinálnánk a megelőzéssel, vagyis, hogy kevesebb műanyag tárgyat juttatunk a tengerekbe, óceánokba, akkor látványosan csökkenhetne a tengeri szemét. Például hatékonyabb és szélesebb körben alkalmazott újrafeldolgozó-üzemek működésbe állításával, de az emberek oktatásával is jó eredményeket lehetne elérni.

Becslések szerint egyébként, ha 50 százalékkal vissza tudnánk fogni a műanyaghulladék mennyiségét, az a Föld óceánjaiba kerülő ilyen jellegű szemét arányát rögtön 40 százalékkal mérsékelné.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.