Szippantott szennyvizet eresztettek le

Komoly környezetszennyezés a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Nagyiván külterületén a Nagyiváni Mezőgazdasági Kft. - a helyi polgármester cége - szippantott szennyvizet eresztett le két helyszínen súlyos környezet károsítást elkövetve, természetvédelmi és Natúra 2000-es területen egy nádast károsított.

2014.03.24 18:18MTI
MTI, archív

Ez megengedhetetlen - hangsúlyozta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára.

Ezért - tette hozzá - a környezetvédelmi hatóság a kiszabható lehető legsúlyosabb szankcióval sújtotta az elkövető céget. Vagyis megkezdett hektáronként 200 ezer forintra, összesen 800 ezer forintra bírságolta az ügyben érintett vállalkozást. Az esetre lakossági bejelentés nyomán derült fény - jegyezte meg.

A környezetügyért felelős államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a környezetrombolást elkövető cégnek, amely három köbméternyi fekáliával szennyezett be - négy hektárt érintően - fokozottan védett területet, az okozott kárt április 14-ig el kell hárítania.

Amennyiben ezt nem teszi meg, úgy újabb bírságra számíthat - jelezte Illés Zoltán. A környezetvédelmi hatóság az ügyben megtette a rendőrségi feljelentést, és értesítette a vízügyi hatóságot is az esetről.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az érintett cégnek a szennyvizet - amely egy húsfeldolgozó üzemből származott - egy tiszafüredi szennyvíztisztítóban kellet volna elhelyeznie és ártalmatlanítania. Megjegyezte, hogy a cégnek már volt dolga a környezetvédelmi hatósággal, adatközlési mulasztást követett el.

A kár mértékét pontosan most mérik fel a szakemberek, titkár, de Illés Zoltán jelezte, hogy az legalább 10 millió forintos nagyságrendű. Közölte azt is, hogy a környezetszennyezést az érintett vállalkozás vezetőjének utasítására követték el. Mindez akár a cég vízjogi engedélyének visszavonását is jelentheti, ami a vállalkozás működésének megszűnéséhez vezethet - mondta az államtitkár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.