Lepődjön meg!

Ne csücsörítsen, az már lejárt lemez!

Sokak kedvelik, még többen gyűlölik, de mindenki ismeri: az angolul duckface-nek nevezett jelenség az ajkakkal való csücsörítést írja le, melyet előszeretettel alkalmaznak a fiatal lányok, a saját magukról készített fotókon. Most azonban itt az új őrület!

2015.01.23 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
YAYSCIENCE, Instagram

Hülyén néznek ki a közösségi oldalakon csücsörítő (duckface) tinik? Többségük igen, de van, akinek jól áll. Hülyén néznek ki a közösségi oldalakon csücsörítő felnőtt nők? Határozottan, de őket nem zavarja.

És önt igen? Nos, ha nehezen tudja elviselni ezeket az arcokat, már nem sokáig kell. Itt van ugyanis az új őrület, az ál-meglepődés arca. Az Instagramon terjedő trend szerint már nem csücsöríteni kell egy szelfi (önarckép) készítésekor, hanem úgy kell tenni, mint aki meglepődött. Nyilván, többnyire ez is az ajkakra irányítja a figyelmet, melyek ilyenkor általában nyitott, egyeseknél kört formázó alakba rendeződnek, felemelt szemöldök mellett. Pont, mint a fenti képen.

És hogy ennek mi értelme? Van tudományos magyarázat a jelenség mögött, mégpedig a génjeinkben lapul a válasz. Meglepődött arckifejezés vágásakor a szem tágra nyílik, amitől nagyobbnak látszik, az ember pedig ösztönösen vonzódik a nagyobb szemekhez. Gondoljunk csak a japán manga rajzfilmekre, vagy arra, hogy nem véletlenül olyan nagyok a babák szemei a testükhöz képest.

Hasonló a helyzet az ajkakkal is. Meglepődés közben anélkül tudunk némi játékos mosolyt vinni az arckifejezésünkbe, hogy megjelennének a száj szélén a kis ráncok. Emellett a nyitott száj teltebbnek mutatja az ajkakat, amitől azok egészségesebbnek, kívánatosabbnak tűnnek. Plusz, a nyitott száj megnyújtja az arcot, így az karcsúbbnak látszik.

Meglepődött? Akkor gyorsan fényképezze le magát! Vagy ne...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.