Nincs baktérium, ami ennek ellenállna

Új, "mindent vivő" antibiotikum

Ismét az emberiség áll nyerésre a láthatatlan kórokozókkal vívott örök csatában. Évtizedes előnyre tettünk szert.

2015.01.11 07:00ma.hu
Forrás: Wikipedia

Új antibiotikumra bukkantak egy, a talajban megtalálható baktérium révén, mellyel a betegségeket okozó mikrobák jelentős része elpusztítható. Ami külön jó hír, hogy ezzel szemben jelenleg egyetlen baktérium sem védett, azaz nincsen olyan rezisztencia, mint amik az utóbbi években egyre inkább fenyegetik az emberiséget. A kutatók szerint évtizedekre megoldódhat az antibiotikumos kezelést igénylő betegségek gyógyítása.

A patogén mikrobák körében gyorsabban terjed az antibiotikum-rezisztencia, mintsem hogy fel tudnák venni ellene a harcot a kutatók. Egyre több problémát okoz a jelenség, olyan, korábban stabilan gyógyítható betegségek kezdtek ismét elszaporodni, melyekre a már meglevő "csodaszereink", mint a penicillin, már nem hatékonyak.

Egy, korábban nem különösebben vizsgált talajbaktérium mintegy 10 ezer összetevőjének vizsgálatával találta meg az antibiotikumos kezelés új "szent grálját" az a nemzetközi kutatócsapat, melyet Kim Lewis, a Northeastern University szakembere vezet. A baktérium eddigi mellőzöttségét az okozta, hogy az 1960-as években történt felfedezésekor megállapították róla; Petri-csészében, mesterséges körülmények között nem tenyészthető. Lewis és kollégái azonban létrehozták az általuk iChipnek nevezett eszközt, mellyel az egyes baktériumsejtek egyetlen kamrába rendezhetők. Az iChip földbe ásásával számos molekula jelenik meg az eszközben, vagyis a baktérium eredeti környezetében szaporítható.

Ennek a műveletnek a során fedezték fel az általuk teixobactin névre keresztelt összetevőt, melyet az Eleftheria terrae-ből állítottak elő. Ez az anyag lebontja a baktériumok sejtfalát vagy meggátolja annak felépülését. Egereken végrehajtott kísérletek során a teixobactin igen halálos fegyvernek bizonyult számos fertőző baktérium (Staphylococcus aureus, TB-causing Mycobacterium tuberculous, Clostridium difficile) ellen.

A jelenleg használt, vancomycin névre hallgató antibiotikum hasonlóképpen működik, és mintegy 30 évre volt szüksége a baktériumoknak arra, hogy rezisztenssé váljanak vele szemben. Ha az új szer eljut a gyógyászatba, akkor remélhetőleg vettünk magunkat újabb 30, baktériummentes évet, amíg valami megnyugtatóbb megoldást fejleszthetünk a parányi kórokozókkal szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.