Tanulmány

Kétszer annyi antibiotikummal etetik a gyerekeinket, mint kéne

Az a jó gyerekorvos, aki mindig talál természetes megoldást egy-egy tünetre, és nem antibiotikumot ír fel anélkül, hogy biztosan tudná, baktérium a kór okozója, nem pedig vírus.

2014.09.16 12:46ma.hu

A gyerekorvosok kétszer annyi antibiotikumot írnak fel, mint amilyen gyakran indokolt lenne azoknál a gyerekeknél, akik fül- és torokpanasszal, vagy egyéb légúti megbetegedéssel érkeznek – állítja egy új tanulmány.

Persze amerikai adatunk van csak, évente több mint 11 millió antibiotikum-receptet váltanak be gyerekek és tinédzserek számára, sok esetben feleslegesen. Ez a mértéktelen szerfogyasztás nem csak gyökerestől tépi ki a gyerekek szervezetének természetes védekezőképességét, hanem elősegítik a gyógyszereknek ellenálló baktériumok fejlődését, ezek pedig komoly veszélyt jelentenek – írja a University of Washington és a  Seattle Children's Hospital közös tanulmánya.

Miközben egyre több az antibiotikumoknak ellenálló "szuperbaktérium", az utóbbi néhány évtizedben csak néhány új antibiotikumot fedeztek fel. A gyógyíthatatlan szuperbaktériumok gombamód szaporodnak bolygónkon.

Azt hiszem az egy jól ismert tény, hogy mi orvosok, túl sok antibiotikumot írunk fel, és célunk az volt, hogy lecsökkentsük ezeknek az eseteknek a számát” – mondta a gyerekkórház infektológusa, Dr. Matthew Kronman. „De azt tapasztaltuk, hogy az elmúlt 10 évben ebben egyáltalán nem történt változás.

A szakember szerint ennek oka: jelenleg nem állnak rendelkezésre olyan eszközök, amelyekkel könnyedén és egyértelműen meghatározható lenne, hogy az egyes fertőzéseket baktériumok vagy vírusok okozták.

Tény, hogy az antibiotikumok megölik a bacilusokat, vagy legalább megakadályozzák a további szaporodásukat, de kizárólag baktériumok esetében hatásosak, a vírusokra nem hatnak. Ám, mivel az orvosok csak néhány dolog alapján tudnak különbséget tenni a fertőzések okozói között, az antibiotikum szinte alapkezelésnek számít. (Persze, vannak olyan esetek, mikor a vírus okozta betegség bakteriálisan felülfertőződik, olyankor bizony gyakran már csak az antibiotikum segíthet.)

Hogy mindezt alátámasszák adatokkal is, Kronman és kollégái átnéztek minden antibiotikumot felíró receptet 2000 és 2011 között, amit olyan 18 éven aluliak számára adtak, akiket rendelőben is megvizsgáltak.

Mint kiderült, a gyerekeknek mindössze 27 százalékánál okozta baktérium a fül- és torokbántalmakat valamint légúti megbetegedéseket, míg az orvosok 57 százalékukat kezelték antibiotikummal.

Mi a lényeges különbség?

Az olyan élő kórokozók, mint a baktérium, gomba, protozoa, féreg stb, esetében a kórokozás nem létforma, ezek az élettelen táptalajban is képesek szaporodni, biológiai funkcióikat ellátni. Szemben a vírussal, amely gazdasejt nélkül nem életképes, számára az életet a kórokozás jelenti.

Alternatív kezelés

Vajon mi a helyzet a gyógynövényekkel? Bár úgy tűnik, hogy hatásosak, a szakemberek szerint a több alkotóelemből álló gyógyfüvek összetétele nem szabályozott, emiatt nem ajánlják alkalmazásukat minden esetben. Viszont a hagyományos medicinák gyakran csak a tüneteket enyhítik, de nem irtják ki a vírust, vagy segítenek az immunrendszernek megszabadítani a szervezetet a fertőzéstől.

MENTOL
A légúti megbetegedések kezelésében már évszázadok óta ismert és hatásos szerek az illóolajok, ilyen a mentol és az eukaliptusz is. A mentol fő komponenseni a mezei menta és a borsmenta olaja, az eukaliptusz olaját pedig a koala mackók által oly kedvelt növényből vonják ki. A mentol az orrdugulás ellen a leghatásosabb készítmény, a torok tüneteit is enyhíti, emellett helyi érzéstelenítőként is kiváló hatású. Az illóolajok, mint amilyen a mentol is, antimikróbás hatásúak, gátolják a baktériumok és vírusok fertőzését a légutakban.

FOKHAGYMA
A megelőző szerként alkalmazott fokhagyma elejét veszi a baktériumok, vírusok, gombák és férgek elszaporodásának. A fokhagymában talált egyik kénvegyület, az ajoene "védőpajzsot" biztosít a sejtet érő káros hatások ellen, emellett vírus és protozoa-ölő (élősködő) hatású.

ECHINACEA
Az Echinacea a bíbor kasvirág tudományos neve. A népgyógyászatban a köhögés csillapítására és a torokfájás ellen alkalmazták. Egyes tudományos adatok szerint a vadvirág hat a szervezet immunrendszerére azáltal, hogy fokozza a fehér vérsejtek tevékenységét. Az Echinacea-tartalmú cukorka segíthet a légúti tüneteinek enyhítésében.

GINZENG
Fokozza a szellemi és testi teljesítőképességet, ellenállóvá teszi a szervezetet a stressz és a betegségekkel szemben. Serkenti az immunrendszer tevékenységét, energiával tölt fel. Adaptogén, a szervezet szélsőséges fizikai és szellemi terheléséhez való alkalmazkodást segíti elő.

IZSÓP
Gyógyító hatással van a légzőszervekre, tüdőre, jó hatással van a hörghurutra. Kiváló köptető, nyálkaoldószer. Méregtelenít. Természetes nyugtató hatású és csökkenti a lázat is.

ÉDESGYÖKÉR
Az édesgyökér erősíti az immunrendszert, kiváló a torokra, köhögés ellen. Emellett jót tesz a gyomornak is.

FEKETE BODZA
Segíti az immunrendszert, a közönséges nátha és az influenza tüneteit enyhíti. A belőle készült tea enyhíti a köhögést és a torokgyulladás fájdalmát és duzzanatát. A és C-vitaminban gazdag, nyugtató hatású, jótékony a légzőszervek számára. Lázat csökkent azáltal, hogy izzadásra ösztönzi a szervezetet.

CINK
Több mint nyolcvan enzimet ismer a tudomány, amelynek működéséhez elengedhetetlen a cink. A nyomelem szerepet játszik például a fehérjék felépítésében, így a cinkionok segítségével a vírus replikálódása megakadályozható. Azt már régóta tudjuk, hogy az immunrendszer hatékony működése összefüggésben van a szervezetben található cink mennyiségével. A legújabb kutatások szerint a cinktartalmú készítmények révén lerövidíthetjük egyes légúti bajok időtartamát.

VITAMINOK ÉS ANTIOXIDÁNSOK
A napi C-vitamin adagja nem feltétlen előzi meg a fertőzést, ezért emelt adagban érdemes szednie betegség idején. A gyógyszertári készítmények helyett együnk több gyümölcsöt és zöldséget!

HOMEOPÁTIA
A homeopatikus gyógyhatású szerek közül a belladonnát, melynek aktív összetevője, az atropin, előszeretettel alkalmazzák száraz, ugató köhögés esetén, valamint a légzőszervek váladékozásának megakadályozására. Nagy népszerűségnek örvendenek továbbá a Alium cepa (vöröshagyma), Euphrasia (szemvidítófű), Naturum mur (só), Aconite (sisakvirág) és a Byronia (fekete gönye). A kacsamájból és szívből kivont osillococcinum jótékony hatása már bizonyított.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.